Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

S lovar lyft för sjuksköterskor

Socialdemokraterna lovar att satsa sammanlagt 352 miljoner kronor på ett sjuksköterskelyft. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
En vecka före valet utlovar Socialdemokraterna en satsning på sjuksköterskor. Partiet öronmärker drygt 300 miljoner ur den så kallade professionsmiljarden till att bland annat införa ett introduktionsår för sjuksköterskor.
"Vi vill ha ett sjuksköterskelyft för att fler ska vilja, orka och kunna jobba som sjuksköterska. Vården behöver fler sjuksköterskor som har tid för patienten", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.
Professionsmiljarden infördes i 2016 års budget av den sittande regeringen och går till att stärka kompetensförsörjningen inom vården.
Det nya sjuksköterskelyftet innebär bland annat att alla sjuksköterskor ska ha möjlighet till ett introduktionsår efter avslutad utbildning för att smidigare kunna ta sig in i yrket. Pengar öronmärks även till fler handledare för sjuksköterskor under utbildning och till ett specialistråd för sjuksköterskor.
Utöver detta läggs också 50 miljoner kronor på en nationell ledarskapsakademi för vård och omsorg.
Gå till toppen