Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Vi skattebetalare vill att våra pengar används så effektivt som möjligt

Kvaliteten i verksamheten är viktig och håller den inte måttet har jag möjlighet byta ut dem och att därmed påverka min och mina anhörigas vardag, skriver Stefan Kongshöj apropå debatten om vinter i välfärden.Bild: Gorm Kallestad
Om man pratar om vinstjakt, har man då inte också ett moraliskt ansvar att definiera vad man avser med vinstjakt? Vid vilken procentsats har lagom vinst övergått till vinstjakt?
Det hävdas ofta från vänstern att det inte går att jämföra privata företag i andra sektorer med välfärdssektorn eftersom välfärdssektorn är skattefinansierad. Jag har svårt att förstå det resonemanget. Om vi skattebetalare betalar skatter för att finansiera välfärden vill vi väl att de pengar vi jobbat ihop ska användas så effektivt som möjligt. Kommunerna handlar ju idag upp allehanda andra tjänster såsom exempelvis sophämtning, parkunderhåll och fastighetsunderhåll istället för att driva detta själva som tidigare. Detta gör man för att man insett att man får mer för skattebetalarnas pengar än om man skulle driva det själva.
Varför är det inte diskussioner om hur mycket vinst exempelvis Sysav eller något annat liknande privat bolag gör för de välfärdspengar vi betalar för sophämtning. Varför är det okej att ett byggbolag (män i majoritet) som bygger ett äldreboende för välfärdspengar kan göra obegränsat med vinst medan sedan ett vårdbolag (kvinnor i majoritet) som därefter driver verksamheten inte ska kunna göra vinst ? De ska dessutom behöva utstå att beskyllas av politiker för ”vinstjakt” på godtyckliga grunder, där politikerna tar sig rätten att bestämma vad de tycker är lagom vinst för att driva ett äldreboende.
Varför står så många elever i kö till privata skolor, varför väljer så många svenskar privata vårdcentraler eller äldreboenden om de kommunala är så mycket bättre? En följd av socialisternas argumentation blir ju då att alla de svenskar som har valt ett privat alternativ har valt fel. De har inte förstått det som politikerna har förstått, nämligen att politikerna vet bättre vad som är bäst för en vuxen människa. De ger oss en vänlig klapp på huvudet, tillrättavisar oss och förlåter oss för att vi inte vet vårt eget bästa.
Kommunerna (socialistiskt styrda) gör en poäng av att de driver kommunala verksamheter utan vinstintresse i konkurrens med privata företag. Det är väldigt intressant eftersom de samtidigt då stoltserar med att de i bästa fall ska få verksamheten att gå runt utan vinst. Om verksamheten inte går med vinst, vilket inte är ovanligt, utan går med förlust, så täcks det upp genom att skattebetalarna får skjuta till ännu mer skattepengar. Hur kan det vara en bra idé?
Här kommer ett bättre alternativ: Kommunen ber ett antal privata bolag komma in med anbud. Kommunens professionella upphandlare ställer tydliga, mätbara kvalitetskrav på anbudsgivarna som sedan följs upp kontinuerligt. Det går bra att handla upp tjänster med tydliga, mätbara krav inom de flesta andra branscher så det finns ingen anledning att tro att det inte skulle vara möjligt just specifikt för välfärdssektorn. De privata bolag som inte håller måttet kommer att försvinna och de bra finns kvar eftersom det är brukaren som då bestämmer vilka som är bra eller dåliga, inte staten.
När jag som medborgare ska placera mitt barn i skolan, gå till vårdcentralen eller hjälpa mina föräldrar hitta ett värdigt äldreboende så har jag möjlighet att antingen välja ett kommunalt bolag eller ett privat. Om den privata vårdcentralen råkar gå med 3, 5 eller 7 procent i vinst är helt oväsentligt för mig. Kvaliteten i verksamheten däremot är viktig och håller den inte måttet har jag möjlighet byta ut dem och att därmed påverka min och mina anhörigas vardag. De som i motsats till mig tycker att det privata bolaget gör för stor vinst har alla möjligheter i världen att välja ett som går med mindre vinst, eller till och med välja ett kommunalt förlustbolag om de föredrar det. Till saken hör att det inte finns några privata förlustbolag, de går i konkurs vilket är sunt för alla.
Om Sverige kan få ett enda nytt företag att starta, och tillåtas växa, så genererar det hur mycket skattepengar som helst rakt in till vår välfärd. Vi kommer inte att klara framtidens utmaningar i välfärden om vi inte kan förstå vart pengarna till vår välfärd kommer ifrån.

Stefan Kongshöj

Stefan Kongshöj är egenföretagare. Han är fotbollsintresserad och älskar att resa.
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen