Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svep åt sidan för
att visa nästa kort

3frågor till Gilbert Tribo, Liberalerna

När de egna barnen föddes för tidigt såg han brister i sjukvården och drogs till regionpolitiken. Möt Gilbert Tribo, gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

1

Vad är den viktigaste frågan för Region Skåne de närmaste åren?

– Att stärka vårdcentralerna, medborgaren ska kunna välja sin fasta läkare. Vi vill kraftigt öka resurserna till vårdcentralerna med 500 miljoner per år och utbilda fler allmänläkarspecialister. Mycket i sjukvården hänger ihop med att vårdcentralerna levererar god service. Tillgänglighet för medborgarna och trygghet för den enskilde patienten är viktigt, men det kapar också köerna till akutsjukhusen. Idag söker många dit för att de inte kommer i kontakt med sin vårdcentral, vilket är dyrt och ineffektivt. En god löneutveckling krävs för sjuksköterskor så att de stannar i Region Skåne.
2

När blev du politiskt aktiv och varför blev L ditt parti?

– 1984 blev jag aktiv i ungdomsförbundet. Jag drivs av ett starkt socialt engagemang och att alla individer ska få möjlighet att växa utifrån sina förutsättningar. Kombinationen av tron på individens egna drivkrafter, frihet och resurser och samtidigt att vi alla ibland behöver stöd fann jag bara i dåvarande Folkpartiet. Att även de som verkligen är i behov av samhällets stöd ska få det. Vi kan nu t ex se hur personlig assistans (LSS) är hotad för människor med funktionshinder. Det är inte värdigt en välfärdsstat att de mest utsatta sviks återigen.
3

Var det någon speciell fråga/händelse som gjorde dig engagerad i regionpolitik/vårdpolitik?

– Mina barn är för tidigt födda och jag såg att det fanns mycket som behövde förändras. Det har varit en stark drivkraft. Men jag arbetade tidigare med barn som for illa både inom socialtjänst och på behandlingshem. I mitt arbete såg jag att det fanns och finns stora brister hur vi på bästa sätt kan hjälpa de barn som befinner sig i en socialt utsatt situation. Det är framförallt inte en brist på resurser i det arbetet utan hur vi använder dom. Barn och familjer faller mellan stolarna och bollas fram och tillbaka mellan olika instanser. Vi måste bli bättre på att jobba med helheten.

Snabba fakta om Gilbert Tribo

Parti: Liberalerna
Yrke: Familjebehandlare, gick socionomutbildningen på socialhögskolan i Lund.
Födelseår: 1972
Bor: Kristianstad
Gå till sydsvenskan.se