Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åkesson ville inte välja – nu svarar Macron

Frankrikes president Emmanuel Macron reagerar på att Jimmie Åkesson inte vill välja mellan honom eller Vladimir Putin. Bilden är tagen i torsdags vid Macrons besök i Finland.Bild: Mikko Stig/Lehtikuva via AP/TT
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ville inte välja mellan Rysslands Vladimir Putin och Frankrikes Emmanuel Macron i en intervju i Morgonpasset i P3 i Sveriges Radio i veckan. Åkesson fick frågan vem han föredrog. När saken kom upp i Sveriges Radios partiledardebatt förklarade SD-ledaren att han "inte vill ha någon av dem".
Nu går den franske presidenten i svaromål i SVT :s Agenda.
– Det säger att den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar, säger Macron i en intervju, och poängterar att Ryssland inte är ett föregångsland vad gäller mänskliga rättigheter och att Putin vill avveckla EU.
– Om man inte kan välja mellan den franska eller ryska presidenten så visar det att personen inte är kompatibel med de svenska värderingarna, säger Macron.
Åkesson skriver i en kommentar till SVT att "agendasättande medier konstruerar en konflikt som inte finns" och han ifrågasätter att han skulle behöva välja mellan två statschefer.
Gå till toppen