Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anders Engman: Eftertanke och smartness allt viktigare

Travkusken Örjan Kihlström är vanligtvis en sansad man, efter vinsten med Who’s Who erkände han att det krävts att han skulle ha ramlat ur sulkyn eller att hästen blivit akut halt för att den skulle ha förlorat Derbyt.
Örjan Kihlström vinner med Who’s Who.Bild: Mikael Rosenquist
Hästen såg förstås bländande ut och Örjan satt kvar i sulkyn – så det blev en överlägsen seger och nytt svenskt rekord.
I årets derbyfält var det Who’s Who som stack ut, den som kan bli en internationell stjärna. Fortfarande ser det ut att finnas utveckling i hästen som är mycket försiktigt och smart matchad fram till gårdagens storseger.
Det krävs mer och mer eftertanke och smartness för att de unga talangerna ska utvecklas till stjärnor. Dagens elitidrott – både när det gäller människor och djur – är sällan någon hälsokur. I stället sliter det på kroppen att tillhöra den yppersta eliten.
Ta bara Kriteriet förra året (det största loppet för den här årskullen som 3-åringar); Villiam vann före Coin Perdu och Husse Boko. Loppet gick rekordfort och var riktigt tufft.
Ingen av de tre fanns med i Derbyt. Villiam och Coin Perdu försökte kvala in men misslyckades, Husse Boko är konvalescent efter en operation.
Kanske är det en slump, kanske inte – men de tre främsta i Kriteriet har den här säsongen startat totalt sex gånger, ingen har tjänat över 50 000 kronor och ingen har vunnit lopp.
Travsporten ligger många generationer efter galoppsporten när det gäller avel. Där kräver hästarna längre återhämtning och träningsperioder, gör bara drygt en handfull startar per år och når tidigt sin maxkapacitet.
Kanske är vi på väg dit när det gäller travsporten också – om ett antal år och några generationer till. Hästar som är specialister på vissa distanser och som bara gör tio starter per säsong.
I alla fall är Who’s Who den typen av häst. Han har aldrig startat över sprinterdistans och han är den, tillsammans med trean Son of God, som gjort minst antal starter.
Så förmodligen var vinsten i Svenskt Travderby bara ett steg i en smart utvecklingskurva som förmodligen har Frankrike och Prix d’Amerique som mål – om 1,5 år.
Gå till toppen