Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lego försöker hitta ersättning till plasten

Leksakstillverkaren Lego försöker komma bort från sitt plastberoende. Företaget vill hitta ett sätt att tillverka de klassiska klossarna utan plast.

Arkivfoto 2010.Bild: Lars Brundin
New York Times rapporterar om det danska företagets försök som pågått i flera år och som ännu inte har resulterat i någon framgång. Men byggklossgiganten anser sig inte ha något val än att fortsätta försöka.
– Det är viktigt att vi kan tillverka en leksak som inte är farlig för barnens framtid, säger Tim Brooks, vice VD med mijöansvar till New York Times.
Lego släpper nu ut ungefär en miljon ton koldioxid varje år. För att komma bort från det har företaget investerat omkring en miljard kronor och anställt cirka hundra personer för att få fram ett nytt material.
Ett par hundra typer av material har redan testats. Inget av dem har levt upp till kraven.
Företagets mål är att tillverka de berömda legobitarna helt av material som kommer från växtriket eller är återanvänt material från och med år 2030.
Utmaningen är att tillverka legobitar som både lätt sätts ihop och lätt tas isär. De ska också ha klara färger, vara intakta efter en runda i tvättmaskinen och kunna trampas på av föräldrar utan att gå sönder, skriver New York Times.
Allt fler företag i världen försöker använda förpackningsmaterial som använder återvunnet material eller innebär en mindre belastning för miljön. För Lego är utmaningen stor eftersom hela deras verksamhet bygger på någonting som är tillverkat av plast.
Gå till toppen