Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Makalös helg när DNA-experten tappade rösten

Peter Sjölund drog fullt hus vid Släktforskardagarna i Växjö.

DNA-experten Peter Sjölund var den som drog mest publik under Släktforskardagarna i Växjö under lördagen och söndagen.Bild: Roland Classon
Han tappade rösten till slut, men det blev en makalös helg för DNA-experten Peter Sjölund på Släktforskardagarna i Växjö.
- Jag har fått svara på frågor hela tiden. Alla vill veta sitt ursprung, och hur det går till. Det har varit jätteroligt. Och jag har bokat upp folk för att höras av senare. Det är ju många som söker sina rötter med hjälp av DNA-tester, säger Peter Sjölund innan han avslutar sin show vid sin monter i Fortnox Arena.
Han kan knappt prata, svarar med viskande röst sedan han drabbats av en förkylning.
Totalt, efter hjälp av medarbetare i Family Tree DNA och MyHeritage, blev det ren succé. Det var kö både under lördagen och söndagen.
- Närmare 400 personer har topsat sig. Det är fantastiskt, säger Peter Sjölund.
Under lördagen höll han även föredrag på temat ”DNA spårar släktens vandringar”. Föreläsningssalen fylldes snabbt.
- Det kom 500 personer, det var lång kö utanför hallen och flera fick helt enkelt inte plats. Så hårt tryck var det, säger Peter Sjölund.
Intresset för DNA-släktforskning har exploderat under de senaste åren, mycket tack vare just Peter Sjölund, som sedan en tid har det egna företaget Släkt & DNA.
- Det är det här jag helst vill göra. Just nu har jag 22 inbokade föreläsningar i Sverige i höst, bland annat i Ronneby. Tyvärr är det inget inbokat i Skåne i höst.
Han berättar också att han för sex år sedan skissade på en fördubbling av antalet DNA-testade för varje år i Sverige.
- Så har det också blivit. Nu är det 100 000 personer som DNA-testat sig i Sverige. Det är totalt 20 miljoner människor i världen som DNA-testat sig.
Han vet hur vi ska lägga släktpussel med hjälp av DNA, ser människan som en tidsmaskin och ger exempel på hur det kan bli:
- Det är många som söker sina fäder. En del blir av med sin far på grund av DNA-tester. Då får vi söka en ny fader och jag hjälper gärna till med det. Det finns hopp. I maj hade jag fyra fall, vi löste två. Det gäller också att ha tur och att kunna analysera informationen.
Men Peter Sjölunds råd är också att inte glömma den ”vanliga” släktforskningen. En DNA-träff i datorn visar ju bara att du är släkt, inte hur.
- Därför måste man ta kontakt med personer man inte visste fanns. Men det är ju tack vare DNA man kan kolla så att den "vanliga" släktforskningen verkligen stämmer, säger Peter Sjölund.
Läs mer:
Släktforskardagarna lockade 3 600
Bildsvep från Släktforskardagarna i Växjö
Så blir nya styrelsen i Släktforskarförbundet
Gå till toppen