Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu kan ungdomar låna till lappen

Nu kan ett viktigt hål täppas till i många arbetslösa ungdomars cv – körkortet kan grejas med hjälp av studielån.

Allt färre unga tar körkort – men nu kan arbetslösa ungdomar låna till kortet. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Från den 1 september gäller de nya reglerna om studielån via CSN till körkort, som omfattar arbetslösa ungdomar och vissa långtidsarbetslösa.
– Detta är en satsning som regeringen gör för att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Vi tror att det kommer att ha en positiv effekt på arbetsmarknaden. Det är många yrken, som inom vård och hemtjänst till exempel, där körkort för bil är ett krav. Där finns också en stor brist på arbetskraft, säger Johan Nylander, sektionschef på Arbetsförmedlingen.
Även andra arbeten, som transportbranschen och olika servicejobb, har körkort som ett krav. Även de branscherna har ont om folk, förklarar han.
Men Arbetsförmedlingen skriver också på sin hemsida att ett körkort också kan vara en kvalitetsstämpel på en arbetssökande även om själva bilkörningen inte är nödvändig för jobbet. Att ha passerat det nålsöga som ett körkortstest innebär kan visa att man är en ordningssam person.
Arbetsförmedlingen har inga prognoser för hur många som kan tänkas vilja låna till körkortet, men i år har regeringen avsatt 151 miljoner kronor för september–december. Nästa år beräknas 521 miljoner kronor lånas ut, och året efter 597 miljoner kronor.
Organisationen Företagarna tror också att det kan få stor betydelse att fler nu kan ta körkort.
– Vi tycker att det är en klok reform. Våra medlemmar anger att svårigheterna att hitta rätt kompetens är ett av de allra största tillväxthindren och det här är en liten förändring som kan göra stor skillnad för både arbetsgivare och våra företagare, konstaterar Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef hos Företagarna.
– Det här innebär att fler arbetstagare får större möjligheter att röra sig över ett större område och att de samtidigt kan söka arbeten som har körkort som krav. Det är oerhört positivt inte minst för landsbygden, där kollektivtrafiken kanske inte alltid fungerar.
Fakta

Färre unga med körkort

Sedan slutet på 80-talet har antalet ungdomar upp till 24 år med körkort minskat, enligt SCB. 1989 hade 76 procent av ungdomarna mellan 18 och 24 år ordnat med körkortet, men 2016 hade den andelen sjunkit till 58 procent. En annan grupp som ofta saknar körkort är utlandsfödda kvinnor, enligt en undersökning som SCB gjorde 2012 hade bra 10 procent svenskt körkort.

Källa: SCB

Fakta

Körkortslån till arbetslösa

Vissa arbetslösa mellan 18 och 47 år får möjlighet att ta lån via CSN för att ta körkort. Kravet är att man ska vara inskriven sedan en viss tid som arbetssökande eller deltagare i olika program hos Arbetsförmedlingen. Lånet ska användas till att finansiera en körkortsutbildning hos en godkänd körskola.

Lånen tas via CSN, Centrala studiestödsnämnden. De räknas inte in i de tidbegränsningar som gäller för andra, vanliga studielån, och påverkar alltså inte den tid man får ta studielån för när man utbildar sig i andra sammanhang.

Källa: Arbetsförmedlingen

Gå till toppen