Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SD-politiker tvingas bort från sina uppdrag

Lars-Anders Espert får inte sitta kvar som ordförande i Sverigedemokraterna i Burlöv. Han tvingas även ta time out från alla politiska uppdrag och stryks från kommunfullmäktigelistan. Ordförandeklubban tas över av vice ordförande Christer Swahn.

Lars-Anders Espert får inte längre sitta kvar som ordförande i SD i Burlöv. Senare i höst ska partistyrelsen besluta om han får vara kvar i partiet eller om han ska uteslutas.Bild: Ingemar D Kristiansen
I tisdags skickade Anders Olin, riksombudsman för Sverigedemokraterna, ut ett mejl till alla SD-medlemmar i Burlöv där han informerade om nyordningen.
– Det har varit en rad incidenter under en längre tid, så vi har gjort en samlad bedömning att öppna ett personärende på Espert, säger han.
Redan inför valet 2014 kallades Lars-Anders Esperts retorik för "ganska extrem" av professor Anders Sigrell vid Lund Universitet.
Två år senare, 2016, fick han en varning av partiet efter att ha delat ut ett flygblad där man bland annat kunde läsa: "Vi måste vakna och stoppa denna enorma massinvandring av flyktingar, som på sikt utrotar Svenska folket."
Och i början av augusti i år delade Lars-Anders Espert ut ett eget partimanifest där han kallade statsministern för "landsförrädare".
Läs också Lokal SD-ordförande anklagade statsministern för landsförräderi – riskerar uteslutning
I väntan på att partistyrelsen ska besluta om han får vara kvar i partiet eller inte får han nu sitt medlemskap fryst. Det innebär att han inte får verka i partiets namn, till exempel genom att gå på möten. Hans kandidatur till kommunfullmäktigevalet dras också tillbaka.
– Det betyder att en röst på honom inte räknas som en personröst, utan går till partiet, säger Anders Olin. Anledningen till att vi gör så här är att vi inte vill att det ska väljas in politiska vildar i fullmäktige. Men skulle partistyrelsen besluta att han får stanna kvar i partiet kan han ändå ta plats i en nämnd eller styrelse efter valet.
Vem som representerar ett parti i nämnder och styrelser beslutas av partiets fullmäktigegrupp, men nämndsledamöter måste inte själva sitta i fullmäktige.
I slutet av september fattar partistyrelsen beslut om Lars-Anders Esperts framtid i partiet.
Nu på onsdag hålls ett konstituerande möte i SD:s Burlövsavdelning där nuvarande vice ordföranden Christer Swahn formellt väljs till ny ordförande.
Hur kommer det att märkas att SD Burlöv får en ny ordförande?
– Jag tror inte att det blir så stor skillnad, säger Christer Swahn. Medlemmarna kommer att märka att det är jag som håller i klubben, men det blir inga större förändringar i partiet eller politiken.
Sydsvenskan söker Lars-Anders Espert för en kommentar.
Gå till toppen