Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tre omhändertogs under Alternativ för Sveriges torgmöte i Malmö

Polisen uppskattar att omkring 500 personer fanns på plats på Stortorget i Malmö under söndagen när Alternativ för Sverige hade torgmöte. Ägg kastades från motdemonstranter, även en plastflaska och en flaggpinne. Vid ett efterföljande möte i Lund gick det lugnt till, enligt polisen.

Motdemonstranter då Alternativ för Sverige höll torgmöte på Stortorget i Malmö på söndagen.Bild: Johan Nilsson/TT
Trots att det var mycket folk på plats på Stortorget och att de dessutom befann sig tillsammans framför talarscenen, var det förhållandevis lugnt, menar polisens presstalesperson Calle Persson.
– Hade det varit fotbollssupportrar till exempel, så hade de kanske inte hållit sig lika lugna.
Tre personer omhändertogs och en avvisades från platsen. Polisen tog också upp en anmälan om hets mot folkgrupp. Personen har nu också informerats om att en anmälan är upprättad.
– Det var en av talarna som anmäldes, inte någon av demonstranterna, säger Calle Persson.
Det finns inga uppgifter om att någon person ska ha blivit skadad under mötet. Calle Persson menar att polisen hade en väl tilltagen resurs på platsen.
– De som ville lyssna kunde göra det och de som ville demonstrera emot kunde göra det.
Calle Persson säger att polisen på förhand gjorde bedömningen att läget på platsen skulle gå att hålla stabilt. Han säger också att det är en grundläggande rättighet att få uttrycka sig. Det gjorde att man tillät torgmötet.
– Vi klarade ju det och det gick bra, med facit i hand, säger Calle Persson.
Under söndagseftermiddagen fortsatte Alternativ för Sverige till Lund för att hålla ett torgmöte även där. Där fanns också mycket poliser på plats.
– Grupperna har varit väl separerade. Det har inte varit någon stor ordningsstörning och ingen konfrontation mellan grupperna, säger Calle Persson.
Ett fall av misshandel har anmälts. Det gäller en man som ska ha slagit en annan person i publiken. Personen blev inte allvarligt skadad, menar polisen och ingen är frihetsberövad. Den misstänkte förhördes på plats.
En person blev omhändertagen i Lund enligt polislagen.
– Det var en person som kom i konflikt i samband med att det delades ut valsedlar innan mötet. Han avvisades från platsen. Det finns ingen misstanke om brott, säger Calle Persson.
Poliser på rad för att hålla isär motdemonstranter och anhängare då Alternativ för Sverige höll torgmöte på Stortorget i Malmö på söndagen.Bild: Johan Nilsson/TT
Gå till toppen