Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Bambuser-grundaren byter jobb

Entreprenören och Bambuser-grundaren Måns Adler lämnar den digitala produktionsbyrån Ustwo för att bli kommunanställd i Malmö. Uppdraget är att öka takten i stadens digitaliseringsarbete.

Bambuser-grundaren Måns Adler ska leda en utvecklargrupp som ska skynda på Malmö stads arbete med digitalisering.Bild: Anna Bank
– Ibland vet man inte helt och hållet vad man ger sig in i, så det finns en liten härlighet i att pröva, säger Måns Adler apropå sitt nya uppdrag som ledare för en grupp utvecklare som Malmö stad ska anställa i ett särskilt "tech team" under hösten.
Målet är att skynda på kommunens förändringsarbete inom digitalisering.
– Vi har redan anställt fem förändringsledare och inventerat alla verksamheter för att se vad de kan och vilka förflyttningar de behöver göra. Men vi måste komma ifrån att vi utreder jättelänge och inte kommer någonstans. Vi måste gå från problembasering till innovation, vilket inte är jättelätt, säger Maria Stellinger Ernblad, digitaliseringschef på Malmö stad.
Förslaget kom att hämta lärdomar från Malmös innovationsbolag. Resultatet blev att staden anställer en grupp med erfarenhet av att driva utvecklingsarbete, för att snabbt kunna ta fram prototyper som på sikt kan ligga till grund för större upphandlingar - istället för att lägga tid och pengar på att upphandla nya system som sedan kanske inte löser problemet i praktiken.
– Många av våra medarbetare accepterar saker i arbetslivet som de aldrig skulle acceptera privat, till exempel när de gör sina bankärenden. Men i jobbet arbetar de med uråldriga mastodontsystem. Vi vill se om vi kan hitta egna lösningar, så det blir ett experiment där vi släpper de här personerna fria i verksamheterna för att se vad de kan göra, förklarar Maria Stellinger Ernblad.
Ledare för det så kallade tech-teamet blir Måns Adler, grundare av Malmöbolaget Bambuser som var tidiga med att utveckla en teknik för att sända video direkt från mobilen.
– Uppgiften är att bygga små prototyper. Om något av det lirar kan man gå vidare och bygga riktiga lösningar. Jag tror man idag hamnar i ett läge där man måste upphandla innan man designmässigt förstått vad måste bygga och då lägger enorma summor på saker man kanske inte kan använda. Det ska bli jättespännande att ge sig in i något som jag har tränat i 10-15 år och se hur det kan anpassas till de olika avdelningarna i staden och kanske effektivisera vissa processer, så det finns mer tid för det som egentligen är viktigt för välfärden, säger Måns Adler.
Steget från entreprenör i näringslivet till att bli kommunanställd är inte så stort för honom som det kan verka.
– Jag har en så konstig relation till staden och kommunen. Mamma var väldigt politiskt aktiv för S, var stadsdelsordförande för Centrum och jobbade länge på Arbetarekommunen. Så jag har en sådan närhet till staden, även om man som ung vänder och inte ska göra det föräldrarna gjorde. Men så blir man äldre och kommer till en plats i livet där man inser att här kan jag nog göra nytta, förklarar han.
Kontraktet med Malmö stad skrevs på förra veckan och Måns Adler tillträder sin nya tjänst i mitten av november. Uppdraget löper till slutet av nästa år.
Läs mer: Malmö stad ser över stödet till småföretag och inkubatorer
Gå till toppen