Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Ett namn kan dölja mycket – så här skulle partierna också kunna heta

Partinamn och gammal vana har större betydelse för många väljare än partiets värderingar, skriver Bruno Nordenborg.Bild: Janerik Henriksson/TT
Partinamn och gammal vana har större betydelse för många väljare än partiets värderingar.
Feministiskt Initiativ. Vilken karlakarl röstar på FI? Varför heter de inte Jämställdhetspartiet eller Jämlikhetspartiet? Jämställdhet är ju deras paroll, även om initiativet togs av kvinnor.
Vänsterpartiet kommunisterna har tvättat bort kommuniststämpeln, men vem vill rösta på Vänsterpartiet? Det låter som om man prasslar med något otillåtet. Varför kallar de sig inte för Socialpartiet eller Socialistpartiet? Det är ju deras huvudspår.
Sverigedemokraterna har gjort ett listigt namnval. Alla svenskar vill vara svenska demokrater. Det är visserligen falsk varudeklaration eftersom Sverigedemokraterna är nationalister, men det funkar bra på väljarna.
Socialdemokraterna står sig bra som skyltnamn med både social och demokrat på plakatet. Borde de uppgradera sig till Nya Socialdemokraterna eftersom de glidit åt höger?
Bondeförbundet har skyltat om till Centerpartiet eftersom bönderna är ett utdöende släkte. Centern är ett smart namnval för det passar många väljare. Det blir alldeles lagom i mitten.
Folkpartiet blev väl lite gubbigt i längden så de bytte till Liberalerna. Liberal är synonymt med: vänsterborgerlig, reformvänlig, frisinnad, tolerant, fördomsfri, fri, fördragsam, frikostig, givmild. Det skulle kunna vara en sosse eller vem som helst.
Kristdemokraterna är förlegat i ett sekulariserat samhälle där allt fler ser att Kristus bara hänger på ett ställe. Jag kan inte komma på vilket affischnamn som kan rädda det partiet i längden. Möjligen Religionsalliansen. Det skulle kanske locka flera religiösa fraktioner.
Högerpartiet Moderaterna har ju förnyat sig genom epitetet Nya Moderaterna. Men hur kan Moderaterna förnya sig när de i grunden är konservativa? Moderat är synonymt med måttfull, återhållsam, skälig, måttlig, och försiktig. Nya står kanske för att moderaterna numera är för allmän och lika rösträtt.
Miljöpartiet de gröna är tveklöst ett miljöparti men varför har de tillägget ”de gröna”? Vänsterpartiet ”de röda” är det bästa miljövalet enligt Naturskyddsföreningens utvärdering. Sverigedemokraterna är enligt samma undersökning absolut sämsta miljöval.
Ett koncept inom politiken är att lägga beslag på vissa uttryck och ta patent på dem. Högeralliansen har blivit synonymt med Alliansen. En allians ger ett intryck av samarbetsförmåga inom sammanslutningen. Eftersom inte Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet kallar sig för Vänsteralliansen så blir de kallade för en rödgrön röra. Det är inte ett vinnande koncept.
Mitt tips är att alla bör testa sina åsikter på någon av valkompasserna. Verkar det inte stämma så testa gärna en annan eller flera kompasser.
Gör som du vill men lägg din röst på något parti. Rösträtt är en tillkämpad förmån som måste vårdas av alla så länge vi får och kan rösta.
En blankröst är ett hån mot det egna förståndet.
Lycka till med valet!

Bruno Nordenborg

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen