Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gratis busskort och skatepark nya medborgarförslag

Inför fria kollektivtrafikresor för dem som är över 70 år. Det är ett av de nya medborgarförslag som har lämnats in i Kävlinge. Några av förslagen har fått så många röster att de kommer att behandlas av kommunen.

Skånetrafiken regionbuss.Bild: Skånetrafiken Karl-Johan Hjertström
Förslagsställaren vill se en lösning likt den som Malmö nyligen beslutat om: fria buss och tågresor utanför rusningstid. I Malmö införs från den 1 november fria buss- och tågresor inom Malmö stad, utanför rusningstrafik för de som fyllt 70 år.
Läs också Malmö inför gratis busskort för 70-plussare: ”Betyder mycket för seniorer”
Förslagsställaren i Kävlinge vill gå ännu längre och se en samordning så att resor även kan ske över kommungränserna. Förslaget har nu 11 röster, om det går över 100 röster kommer det att tas upp av kommunen.
Det har även kommit in ett medborgarförslag om en skatepark i betong och spontanidrottsplats i Lödde. Detta för att få uppmuntra till en aktiv fritid och få slut på bus, som att ungdomar springer på skolans tak. Detta förslag har redan fått 123 röster och kommer alltså att tas upp av kommunen till diskussion.
Även ett förslag om skylt som uppmanar till lägre hastighet på Furuhillsvägen har fått fler än hundra röster. Förslagsställaren har fått nej av Trafikverket till sänkt fart på 70-vägen, men hoppas nu på en skylt som säger "Du kör nu genom ett hästområde, vänligen anpassa hastigheten".
Andra medborgarförslag som är aktuella nu är att utrusta servicelägenheterna på Billingshäll med höj- och sänkbara vårdsängar för att underlätta för personalen, önskemål om ett nytt övergångsställe vid Slagrutevägen till Stävievägens trottoar och farthinder på Sunnanväg.
Det medborgarförslag som har absolut flest röster är förslaget om att rädda Vilaenheten (vård i livets avslut), det förslaget är nu uppe i 604 röster och röstningen är öppen till den 16 september.
Gå till toppen