Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är Staffanstorps nya ordningsvakter

Nu har de till sist anställts: de fem ordningsvakterna som ska öka tryggheten hos Staffanstorpsborna. Men det är bara i centrum som de har befogenheter att gripa och omhänderta.

Nu är den nya säkerhetsorganisationen på plats. Från höger: Maria Sjöö, Emma Björk, Visar Koxha, Sebastian Jönsson, Eva Bengtsson och Andreas Bergqvist.Bild: Astrid Adelgren
– Det känns bra att vara igång, säger Maria Sjöö, som redan har hunnit jobba i två veckor, och som tidigare har jobbat för Securitas på Migrationsverket.
– Jag hoppas kunna göra skillnad och vill att vi ska ska lyckas med detta.
– Det har varit mycket blickar, men bara positivt, säger Sebastian Jönsson, som också han redan har satt igång och börjat jobba.
Det var i slutet på förra året som kommunstyrelsen i Staffanstorp tog beslutet att använda hela detta års reserv på 6,5 miljoner kronor till att anställa ordningsvakter. Detta efter en rad incidenter och en ökad otrygghet bland Staffanstorpsborna.
Hela gänget samlat vid en av de två bilar som säkerhetsorganisationen kommer att använda sig av.Bild: Astrid Adelgren
Trots att det enligt polisen har blivit betydligt lugnare i centrum, har kommunen nu anställt fem ordningsvakter.
– Vi ser inte detta som en tillfällig "pop up-verksamhet", vi vet aldrig när saker kan uppstå igen, och då vill vi inte stå handfallna, säger Christian Sonesson (M) kommunstyrelsens ordförande.
– Det är ett bra gäng, det är ett bra spann av olika åldrar och erfarenheter, säger säkerhetschefen Emma Björk, som är den som har valt ut de fem vakterna utav ett 40-tal sökande.
Exakt hur rutinerna kommer se ut i den nya organisationen är inte bestämt. Men:
– Det handlar mycket om att vara på olika "hot spots" där vi vet att vi behövs och vara ute kring allmänheten som ett komplement till polisen, säger Emma Björk.
Ordningsvakter har vissa polisiära befogenheter, till exempel att gripa och omhänderta.
Men i Staffanstorp är det endast i centrum – i ett tydligt definierat område – som de kan verka som just ordningsvakter.
De kommer även att röra sig på andra platser i Staffanstorp som vanliga vakter, men där har de inte några andra befogenheter än gemene man.
– Men man brukar kunna prata de flesta tillrätta, säger Andreas Bergqvist, nyanställd ordningsvakt.
Maria Sjöö och Sebastian Jönsson är två av de nyanställda vakterna. "Jag hoppas kunna göra skillnad och vill att vi ska ska lyckas med detta." säger Maria Sjöö.Bild: Astrid Adelgren
Hittills har kommunen tillstånd att använda sig av ordningsvakterna fram till slutet på året.
Christian Sonesson(M) säger att han har svårt att tro att tillståndet inte skulle bli förlängt från polisen, men säger att ordningsvakterna i så fall får fortsätta som vanliga vakter.
När beslutet om den nya säkerhetsorganisationen togs överklagades det av socialdemokraten Sture Nilsson, som ansåg att det bröt mot kommunallagen. Och förvaltningsrätten gav honom delvis rätt: beslutet skulle ha tagits av kommunfullmäktige och inte av kommunstyrelsen. Förvaltningsrättens avgörande har i sin tur överklagats av kommunen och väntar nu på att avgöras i kammarrätten.
Även om kammarrätten skulle gå på förvaltningsrättens linje så kommer det inte att påverka ordningsvakternas existens, tror Christian Sonesson (M).
– Då får vi i så fall lyfta det till kommunfullmäktige, och där har det funnits en majoritet för förslaget.
Gå till toppen