Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Kungen är inte en samlande symbol för mig

Det odemokratiska ligger i att ärva titlar och befattningar. Detta står i ett direkt motsatsförhållande till demokrati, skriver Martin Persson.Bild: Johan Nilsson/TT
Svar till Patrik Åkesson, Sydsvenskan 30 augusti.
Läs mer: Kungen är bästa garanten för vår svenska demokrati
Hur du än vänder och vrider på det så förblir vårt statsskick odemokratiskt. Det odemokratiska ligger i att ärva titlar och befattningar. Detta står i ett direkt motsatsförhållande till demokrati. Jag är helt övertygad att om vi ges möjlighet att påverka vilka som skall inneha viktiga befattningar ökas förutsättningen för välstånd och ett gott samhälle. Visar sig någon vara duglig kan hen ges fortsatt förtroende och visar sig hen vara mindre duglig kan vi rösta bort denna person. Samhället blir bättre för alla.
Vad jag tycker du skall fundera på är om någon tronarvinge visar sig vara mycket olämplig för uppgiften (det kan vara till exempel sjukdom). Skall denna person få fortsätta sitt värv eller skall den avsättas? Och vem skall avsätta någon som inte går att avsätta? Ditt svar angående om kungen begår ett grovt brott är mycket märkligt. Sanningen är att ingen vet vad som skulle hända. Skall vi införa denna osäkerhet i domstolarna? Till sist tycker jag det är viktigt att tala för sig själv. Du tycker att kungen är en samlande symbol för alla svenskar. För er monarkister är han säkert det men inte för mig och andra republikaner. För mig symboliserar monarkin bara dumhet.

Martin Persson

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen