Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Miljoner till ny forskarskola för socialarbetare

Lunds universitet och Malmö universitet får 83 miljoner kronor till en nationell forskarskola.

Social barnavård och forskning kring äldre och funktionshindrade ska vara i fokus när de första socialarbetarna antas sommaren 2019.
– De ska kunna arbeta halvtid på fältet och forska på halvtid under fyra år, säger Lars Plantin, professor vid institutionen för socialt arbete vid Malmö universitet.
De båda universiteten delar på 83 miljoner kronor från Forte, som är en statlig myndighet för folkhälsa. Tanken bakom satsningen är att föra forskningen närmare verkligheten och att ge ökad kunskap om komplexa sociala fenomen.
Projektet varar i sju år.
– Vi kommer att ta in 30 doktorander. Det ska bli praktiknära forskning om problem i socialarbetares vardag, knäckfrågor som de jobbar med, som man nu får möjlighet att lyfta och formulera forskningsfrågor kring.
I förlängningen ska det leda till projekt ute på socialkontoren och kunskapen ska inte stanna vid det akademiska.
– När det gäller social barnavård kan tänkbara områden vara placeringar av ensamkommande barn eller unga i gängmiljö.
Lars Plantin betonar vikten av tidiga insatser.
– Detta är viktigt just i Malmö–Lund regionen där det finns stora utmaningar på det sociala området, att vi får utveckla kunskaper. Ofta skriks det om enkla lösningar som fler poliser och mer juridik. Nu kan vi jobba mycket med förebyggande arbete och utveckla kunskap runt insatser.
Universiteten i Malmö och Lund leder forskarskolan i samarbete med Göteborgs universitet och Linnéuniversitetet blir partneruniversitet.
Gå till toppen