Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Politiker anmäld för hets mot folkgrupp – skanderade ”muslimerna ska ut”

Under ett torgmöte i Malmö som hölls av partiet Alternativ för Sverige, ropade en av partiets företrädare ”muslimerna ska ut” och ”Sverige åt svenskarna”. Polisen har anmält politikern för hets mot folkgrupp.

Poliser på rad för att hålla isär motdemonstranter och anhängare då Alternativ för Sverige håller torgmöte på Stortorget i Malmö på söndagen.Bild: Johan Nilsson/TT
I söndags hölls ett politiskt möte på Stortorget i Malmö där mellan 400 och 500 personer deltog. Mötet arrangerades av partiet Alternativ för Sverige.
– En av talarna sade saker som ”alla muslimer ska ut” och "Sverige åt svenskarna”. Polisen har därför upprättat en egen anmälan om hets mot folkgrupp, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.
Mötet möttes av en motdemonstration som bland annat kastade ägg. Tre personer omhändertogs och är misstänkta för brott mot ordningslagen – även dessa anmälningar gjordes av Malmöpolisen. I övrigt gick demonstrationen lugnt till, enligt polisen.
På måndagen meddelade Stockholms stad att Alternativ för Sverige blivit av med sitt tillstånd att hålla möte i Kungsträdgården i centrala Stockholm på fredag.
Detta eftersom en av partiets talare blev anmäld för hets mot folkgrupp i Malmö.
"Våra lokaler och anläggningar ska inte användas av dem som vill skada vår demokrati. Detta gäller oavsett vilken antidemokratisk eller extrem politisk inriktning man stödjer", skriver Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) i ett pressmeddelande.
Gå till toppen