Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tareq Taylor startar ny restaurang och lanthandel – i Sundbyberg

Den skånske stjärnkocken Tareq Taylor startar ny restaurang och lanthandel – men inte i Skåne, utan i Sundbyberg utanför Stockholm. Tillsammans med kockkollegan Paul Svensson drar han nu igång ett projekt med fokus på närodlat och ekologiskt. Kanske kommer det till Skåne så småningom.

Tareq Taylor.Bild: Julia Lindemalm
Han har drivit Malmörestaurangerna Trappaner, Slottsträdgårdens kafé och nu Kockeriet på Norra Vallgatan. Men Tareq Taylor är mest känd för sina insatser i olika SVT-program, BBC Nordic-serien ”Tareq Taylor’s Nordic Cookery” samt diverse kokböcker. Förra året tävlade han i ”Kockarnas kamp” i TV4 och vann överlägset.
Det ledde fram till en mängd olika förslag och möjligheter att göra nya saker. Vilket Tareq Taylor har tagit vara på.
– Jag har ägnat det senaste året åt att knyta till mig bra partners för att göra behjärtansvärda projekt, berättar Tareq Taylor för Dygnet Runt.
Häromdagen kunde Sydsvenskan berätta om Tareq Taylors arbete med nya företaget Mateneklar som ska leverera äldremat. På måndagen blev det officiellt med nästa behjärtansvärda projekt. Att han och kockkollegan Paul Svensson (Fotografiska i Stockholm) ska starta en restaurang och lanthandel i stadsdelen Fabriksparken i centrala Sundbyberg. För Taylors del startade projektet i Malmö.
– Jag var för några år sedan inblandad i ett pilotprojekt för att försköna Von Lingens väg i Rosengård och i det arbetet tryckte vi hårt på de sociala aspekterna och att bygga in funktioner i boenden som gör det möjligt att mötas. För vi behöver mötas mer. Men ekonomin fallerade hos den entreprenören och projektet lades ner. Sen fick jag ett samtal från det här projektet och då insåg jag att en del av arbetet redan var gjort så vi drog nytta av det vi gjort i Malmö. Villkoret för att jag skulle vara med var att det skulle vara på riktigt. Inget dravel för att sälja lägenheter, berättar Tareq Taylor.
– I det här arbetet dök det sen upp en lokal där vi hade avsikten att fylla den med lokalproducerat grönt så att de boende skulle ha tillgång till ekologiska varor och kolonialvaror på lösvikt. Behållare som gör att man kan fylla på mjöl och socker utan att man behöver plast- och pappersförpackningar, berättar Tareq Taylor.
För att få det på plats ringde han till vännen och kockkollegan Paul Svensson för att hitta odlare som ville driva det. Men då föreslog Paul Svensson att de skulle driva det själva tillsammans.
– Jag och Paul delar mycket värderingar i vad vi tycker är bra mat, så nu har vi slagit samman påsarna och vill bygga en restaurang som ska satsa på närodlat, ekologiskt och med grönt i fokus. Men att det även ska vara en modern lanthandel, säger Tareq Taylor.
Har ni tankar på att utvidga ett sånt här projekt så att det även finns på fler platser utanför Sundbyberg?
– Det finns flera härliga och långtgående tankar, men dem tänker jag låta Paul vara med och prata om senare. Det handlar om att ha rätt förutsättningar, för ett sådant här projekt vill vi ratta med rätt människor. Vi startar i Sundbyberg och försöker göra det så fantastiskt som möjligt. Visar det sig att det blir ett koncept som vi kan applicera på fler platser så gör vi förmodligen det, säger Tareq Taylor.
Vad händer på Kockeriet i höst?
– Kockeriet går in i en härlig höstsäsong nu. Nytt för i år är att vi nu har en egen grönsaksodling i Åkarp och vi tar 85 procent av våra grönsaker därifrån.
Den nya ännu inte namngivna restaurangen i Sundbyberg med plats för runt sextio matgäster ska öppna i september 2019.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen