Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

V valspurtar med gratis kollektivtrafik till alla Malmöbor

Tekniska nämnden har precis klubbat avgiftsfri kollektivtrafik till alla Malmöbor över 70 år. Vänsterpartiet vill nu att alla i Malmö, oavsett ålder, ska få åka fritt. ”Självklart ska vi göra allt för att få igenom detta om vi ingår i ett Malmöstyre efter valet”, säger Emma-Lina Johansson (V).

Emma-Lina Johansson är Vänsterpartiets andranamn på kommunfullmäktigelistan i Malmö.Bild: Hussein El-alawi
Under sommarlovet har ungdomar på högstadiet och gymnasiet kunnat resa fritt med stadsbussar och Pågatåg.
Läs också Gratis buss- och tågkort till alla unga i sommar
Den satsningen drevs nationellt igenom i Vänsterpartiets förhandlingar med regeringen om den ekonomiska politiken.
I Malmö ställde sig tekniska nämnden i förra veckan bakom att alla Malmöbor över 70 år ska få avgiftsfri kollektivtrafik. Resor där äldre inte behöver bekymra sig om biljettpengar beräknas bli verklighet om ett par månader.
Läs också Malmö inför gratis busskort för 70-plussare: ”Betyder mycket för seniorer”
Men i valrörelsens spurt ingår kollektivtrafiken också i Vänsterpartiets lokala valkampanj i Malmö.
Satsningen ingår i Vänsterpartiets politik för klimatomställning, där partiet skriver att ”cykel, gång och människor ska få ta plats från bilen i stadsplaneringen”.
– Andra partier pratar mycket om sexfiliga motorvägar. Vi ser att vi av klimatskäl måste göra tvärtom och satsa på en kollektivtrafik som är gratis för alla, säger Emma-Lina Johansson, andranamn på Vänsterpartiets kommunfullmäktigelista i valet.
Avgiftsfritt betyder ju inte gratis. Vad vill ni göra med skatten?
– Vi ser hellre en bra välfärd och ett grönare Malmö än sänkta skatter. Vi vill höja kommunalskatten med en krona i Malmö om vi inte lyckas få igenom en skattereform på nationell nivå.
Är avgiftsfri kollektivtrafik ett vallöfte om ni ingår i Malmös styre efter valet?
– Det finns i vår valplattform. Om vi ingår i ett styre där vi samarbetar med andra så handlar det om att ge och ta. Men självklart ska vi göra allt vi kan för att få igenom till exempel avgiftsfri kollektivtrafik och att välfärden i Malmö får mer resurser.
Vänsterpartiet ingick i Malmös rödgröna styre efter valet 2014, men samarbetet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet brakade samman redan efter knappt år. Sedan dess är Vänsterpartiet ett oppositionsparti.
Gå till toppen