Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Varför ser inte fler partier den potential som finns bland alla väljare med utländsk bakgrund som idag inte röstar?”

Eftersom den liberala demokratin befinner sig under stark press kan Sverige få ett ännu lägre valdeltagande bland utrikesfödda om inte tillräckligt mycket görs. Det skriver Pieter Bevelander, professor i internationell migration och etniska relationer vid Malmö universitet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Representation och valdeltagande hänger ihop, skriver Pieter Bevelander.

Bild: JESSICA GOW / TT

Annons

Utrikes födda väljare röstar i lägre utsträckning än svenskfödda och är dåligt representerade i politiken. Det gör att det finns risk för att tron på det demokratiska samhället undergrävs.

Invandrings- och integrationsfrågor har dominerat årets valrörelse. Varför ser inte fler partier den potential som finns bland alla väljare med utländsk bakgrund som idag inte röstar?

Om partierna rekryterar kandidater som kan mobilisera dessa väljare så kan demokratin i Sverige stärkas samtidigt som samhällsproblemen kan få bredare perspektiv och mindre populistiska lösningar.

Frågan är om dagens politiker ser den stora potential som finns bland människor som bor i så kallade utsatta områden. Forskning visar att det finns en hel del hinder för den som vill engagera sig. Har du inte tillgång till det politiska språket, viktiga nätverk och kunskap är det svårare att ta sig in i den politiska värmen.

Annons

Annons

Ibland erbjuds politiker med annan kulturell bakgrund en roll som ”invandrarpolitiker”, något som har sina baksidor eftersom det i förlängningen kan bromsa en politisk karriär. Att bara förknippas med frågor som rör invandring ger alltför snäv bas.

Forskning visar att partier kalkylerar med nyttan av att föra fram en viss kandidat. Det kan till exempel vara en fördel att vara utrikes född om partiet vill öka antalet väljare från en viss grupp eller från ett särskilt bostadsområde, men en nackdel om kandidaten sticker ut och partiet riskerar att förlora andra väljare.

Ett sätt för partierna att få fler utrikes födda in i politiken är att aktivt arbeta efter samma sorts princip som ”varannan damernas”, som syftar till mer jämställd representation mellan män och kvinnor.

Representation och valdeltagande hänger ihop. När väljare har en kandidat från sitt eget område att lägga sin röst på ökar sannolikheten att valdeltagandet ökar. Forskning visar att invandrare i större utsträckning än andra använder möjligheten till personval.

Många av de frågor som samhället brottas med får idag inte de breda politiska perspektiv som krävs.

Andelen utrikes födda i riksdag och kommunfullmäktige har ökat under de senaste 20 åren, men är fortfarande låg. I 2014 års val var bara drygt 8 procent av riksdagsledamöterna födda utomlands. I kommunfullmäktige är det ännu färre utrikesfödda. En granskning som SVT gjorde nyligen visar att bara 1 procent av de politiker som kandiderar till höstens riksdagsval bor i ett område som klassas som särskilt utsatt.

Annons

Det finns stora variationer i valdeltagande bland utrikes födda. Faktorer som spelar in är utbildning, inkomst och hur länge du har bott i Sverige. Har du bott i Sverige minst 20 år är sannolikheten lika stor som för inrikes födda att du går och röstar. Personer som är födda i Sverige med utrikes födda föräldrar röstar i högre utsträckning än de som själva har invandrat. Samtidigt är valdeltagandet fortfarande något lägre än bland personer som har svenskfödda föräldrar.

Annons

Valdeltagandet bland svenskfödda medborgare låg på nästan 90 procent i 2014 års val. Bland medborgare med ursprung i Norden, Nordamerika, Oceanien och Latinamerika låg valdeltagandet på drygt 80 procent. Valdeltagandet bland medborgare födda i Asien och Afrika var under 70 procent. Det måste såväl politiker som samhället i övrigt ta på stort allvar med tanke på att dagens migrationsströmmar framför allt kommer från dessa delar av världen. Eftersom den liberala demokratin befinner sig under stark press kan Sverige få ett ännu lägre valdeltagande i framtiden om inte tillräckligt mycket görs.

Personer som är folkbokförda i Sverige men som saknar svenskt medborgarskap har rösträtt i kommun- och landstingsval, men endast 36 procent av dem röstade i det senaste valet. Det är alarmerande med tanke på att den lokala politiken i så stor utsträckning berör människors vardag, handlar om alltifrån bostäder och skola till vård och trygghet.

Annons

Dagens politiker bör göra mer för att mobilisera utrikes födda väljare.

Pieter Bevelander

Pieter Bevelander är professor i internationell migration och etniska relationer vid Malmö universitet.

Fakta

I huvudet på en professor

På onsdag, den 5 september föreläser Pieter Bevelander under rubriken Invandring och valdeltagande. Föreläsningen varar en halvtimme och därefter följer en lika lång frågestund.

Plats: Malmö universitet, Restaurang Niagaras café, plan 2, Nordenskiöldsgatan 1, Malmö.

Tid: Klockan 17.00 till 18.00.

Fri entré och öppet för alla.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy