Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ygeman: Sprid Malmös modell mot undre världen

"Det är helt rätt sätt att använda hela samhällets samlade kraft mot dem som gör fel", säger Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen.
Han tycker att fler borde följa Malmös metod att bekämpa den undre världen med byråkratiska medel, men vill inte lova statliga insatser.

I februari 2017 skakades Malmö av stans förra mordvåg. Polisen skickade förstärkningar från övriga landet. Och dåvarande inrikesministern Anders Ygeman kom hit för att få information om vad som gjordes för att bekämpa gängen.
Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, är på valturné. På måndagen fick han information om Malmös insatser mot den undre världen.Bild: Patrick Persson
Vid en presskonferens tillsammans med polisen och Malmös kommunledning kommenterade han då läget – att regeringen tog situationen på stort allvar. Och att flera lagar redan hade skärpts för att komma åt den värsta brottsligheten.
Men han sa också något som skapade rubriker:
"Om du klipper håret för femtio kronor eller drar en lina kokain på helgen så blir du en del av den brottsliga verksamheten."
Ett drastiskt sätt att peka på alla medborgares ansvar att inte göda den undre världen. Inte köpa knark, alltid kräva kvitto. Det fick han en del skit för.
"Sluta skuldbelägga oss fattiga jävlar som bor i Malmö. Ta ditt ansvar", löd en av många kommentarer.
– Det intressanta var att både den yttersta högern och den yttersta vänstern kom med kritik, säger Anders Ygeman.
– Man kan säkert säga mycket om den jämförelsen, men samtidigt hjälpte den till att lyfta diskussionen, för vi kan inte komma ifrån att det är hur vi använder våra pengar som avgör mycket. Göder vi kriminella genom att välja det billigaste på bekostnad av dem som sköter sig?
På måndagen var Ygeman på besök i Malmö för att valkampanja – bland annat med besök på Gustav Adolfs torg och partiets valstuga. Han fick även en dragning i kommunhuset om den kommunledda satsning som började några månader efter den där presskonferensen. Och som nu utökas till stans frisörer, massagesalonger och loppmarknader.
Läs också Kampen mot svarta Malmö växlas upp
Det handlar om samordnad tillsyn – under ledning av kommunens miljöinspektörer drar flera beslutsfattare ut och granskar utrymningsvägar, livsmedelshygien, efterlevnad av detaljplan, brott mot alkoholregler och ekonomisk redovisning.
Gnetiga administrativa insatser som ger effekt – dryga bötesbelopp för fastighetsägare, till exempel. Och som kan stänga ner svartklubbar med andra medel än polisen.
– Det här är absolut en metod som fler kommuner borde ta efter, säger Anders Ygeman.
Lokala företrädare vill ha nationella insatser – behövs det?
– Det kan säkert finnas behov, över tid. Mot de grövsta kriminella finns det redan samordning. Jag tycker det viktiga är att tillsynen inte ska gå ut över dem som sköter sig.
Gå till toppen