Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Asllani: "Katastrofalt från Fifas sida"

När herrlandslaget gick till VM i Ryssland regnade miljonerna över Svenska fotbollförbundet. Damlandslagets VM-plats i Frankrike nästa år ger noll kronor. – Det är katastrofalt från Fifas sida, säger Kosovare Asllani. – Det är fan pinsamt, säger Nilla Fischer.

Kosovare Asllani under VM-kvalmatchen mot Danmark.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Sverige säkrade en VM-biljett till Frankrike nästa sommar efter 1–0 borta mot Danmark i den sista kvalomgången. En VM-plats som ger noll kronor i ersättning från Fifa (Internationella fotbollsförbundet). När det svenska herrlandslaget blev klart för sommarens Rysslands-VM uppgick ersättningen från Fifa till 80 miljoner kronor, skriver Dagens Nyheter.
– Rent krasst tycker jag att det är för jävligt. Vad jag vet uttalar sig Fifa ofta om att de satsar på damfotbollen och tycker att den är bra, men de visar ju ingenting med att ge oss noll kronor. Det är en besvikelse och det är fan pinsamt att de gör på det sättet, säger försvararen Nilla Fischer efter att VM-platsen säkrats i Viborg.
Mittfältaren Kosovare Asllani:
– Det är pinsamt hur de fördelar. De (Fifa) tar väl alla rättighetspengar och går plus (på VM), medan vi inte får någonting och speciellt får inte klubbarna får någonting. Det är katastrofalt från Fifas sida.
I en intervju med Expressen sade Asllani nyligen att hon är öppen för en bojkott av mästerskapet om det är det som krävs för att få till en förändring. Hon undrade hur det skulle se ut för Uefa (Europeiska fotbollsförbundet) och Fifa om de allra bästa landslagen till exempel inte ställde upp i ett mästerskap. Efter mötet med Danmark lyfter hon frågan igen.
– Vi har makt. Vi är i VM och det är klart som fan vi vill spela, men inte till vilka förutsättningar som helst, säger Asllani.
Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska fotbollförbundet, instämmer i landslagsspelarna kritik mot Fifa och framhåller att Sverige försöker driva på för en förändring.
– Vi delar ju den uppfattningen. Vi tycker att det naturligtvis borde finnas (en ersättning). Det är därför vi driver de här frågorna, säger Håkan Sjöstrand till TT.
Om Sverige lyckas ta sig vidare från gruppen i Frankrike-VM väntar ersättning till Sverige – en summa som blir större ju längre laget går i turneringen. Det svenska förbundet ska själva betala en ersättning till spelarna, men Sjöstrand vill inte uppge för DN hur mycket pengar det rör sig om.
– Vi hoppas att det till VM nu finns vissa förändringar som vi har tryckt på. Så som klubbersättningar, framför allt, till de klubbar som har spelare som deltar i VM, fortsätter han.
TT: Vilka länder har ni med er i frågan?
– De nordiska länderna driver naturligtvis på och försöker ligga på. Men totalt sett i hela världen är det ju lite över 200 nationer och krasst är det kanske 10–20 nationer som verkligen ligger på, medan många andra inte gör det, säger Håkan Sjöstrand.
Gå till toppen