Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Att ärva sitt ämbete ett hån mot demokratin

Det finns inga garantier att det blir en duglig person som har omdöme och lämplighet för rollen som statschef, skriver Bengt Hall.Bild: SVEN-ÅKE VISÉN / SVT
Patrik Åkesson, som är ordförande i Rojalistiska föreningen, skriver i Sydsvenskan den 23 augusti att kungen är den bästa garanten för vår svenska demokrati. Jag menar att det är precis tvärtom. Att någon ärver landets högsta ämbete är ett hån mot allt vad demokrati heter. Det är slumpen som avgör vem som råkar bli förstfödd i kungafamiljen. Det finns inga garantier att det blir en duglig person som har omdöme och lämplighet för rollen som statschef.
En statschef bör ju ha folkets förtroende och inte tillsättas genom arv eller börd. Dessutom ärvs ämbetet på livstid, monarken är oavsättlig och kan inte åtalas. Han/hon måste också omfatta en viss religion (”den rena evangeliska läran”). Att vi år 2018, hundra år efter demokratins införande, fortfarande har kung, drottning, prinsar och prinsessor är en skam för hela vår demokrati. Det tillhör en svunnen tid, det är omodernt och med Vilhelm Mobergs ord uppammar dumhet, fjäsk, underdånighet och servilitet. Det hör hemma i sagovärlden.

Bengt Hall

Medlem i Republikanska föreningen
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen