Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Tobias Lindberg: Bostadsgåtan är ett fall för Assar Lindbeck.

Går byggandet i takt med efterfrågan?Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Faller de under hösten? Eller börjar bostadspriserna så smått att öka igen? Läget är gåtfullt när statistiken för den senaste tiden summeras. Klart är bara att marknaden inte fungerar.
Under augusti steg snittpriset på bostadsrätter med 1 procent i såväl Stockholm som Malmö, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Men samtidigt syns en prisnedgång på 10 procent för hela landet när sommarmånaderna jämförs med motsvarande tid i fjol. Lokalt handlar det om ännu mer: i Stockholm är motsvarande siffra 22 procent och i Göteborg 16 procent, enligt Booli.
För vissa av bolagen bakom nybyggnadsprojekten riskerar prisfallet att leda till ekonomisk kris och kanske rent av konkurs. Byggena startade i en tid då det såg ut att finnas klart större pengar att tjäna än det gör idag. Nu står alltfler nya bostadsrätter osålda eller säljs till nedprutade priser.
I fjol färdigställdes det högsta antalet nya lägenheter sedan 1992 och även i år har byggtakten varit hög.
För hög?
Det kan i förstone verka så, men i storstadsområden där priserna fallit mest är bostadsbristen fortsatt akut. Att tillgången på nybyggt ändå är större än efterfrågan beror förstås på att priserna är för höga för många av dem som behöver någonstans att bo. Likväl frestar många alltjämt sina marginaler för att slippa mångåriga köer till hyresbostad.
Byggtakten, prissättningen, flyttströmmarna, tillgången till hyresrätter – listan kan göras lång över bostadsmarknadsproblem.
"En av de viktigaste marknaderna i landet har förstörts av politikerna", konstaterar ekonominestorn Assar Lindbeck i Dagens industri.
Således är det också politikerna som måste lösa problemen.
De bostadspolitiska förslagen inför valet är många. Socialdemokraterna vill bygga 45 000 nya bostäder om året till 2030. Miljöpartiet vill se statssubventioner till byggande av hyresrätter och en rad partier förespråkar sänkta ränteavdrag. Men det talas ganska tyst om det Lindbeck pekar ut som källan till alla problem: hyresregleringen. Så länge den består kan bostadsbristen inte byggas bort, resonerar han:
"Varje gång som politikerna lyckats subventionera fram balans i nyproduktion av bostäder har den sedan kollapsat medan efterfrågeöverskottet ligger kvar."
Lindbeck var rådgivare till statsministern i början av 1990-talet. När nästa regerings bostadspolitik ska ta form finns det all anledning att lyssna på honom igen.
Gå till toppen