Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Hur rädda kommer vi inte att vara på själva valdagen?

Putins Ryssland blir ofta anklagat för att lägga sig i andra länders inre angelägenheter.Bild: Alexei Nikolsky
Det ängsliga folket. Först talar man om rädslan att hemlig makt (läs: Ryssland) ska blanda sig i och påverka valutgången i höstens val i september liknande det man misstänker hänt i USA-valet 2016. Och nu talar man även om att ”valhemligheten ska stärkas”. Det vill säga, att din valgranne i båset intill inte ska ha möjlighet att se vilka valsedlar du väljer. Övervakningskameror kanske?
Hur ska vi som skryter med att vi lever i ett fritt, öppet och sekulariserat samhälle egentligen ha det? Vi som förespråkar transparens och insyn i alla möjliga och omöjliga situationer. Nu ska vi alltså inpräntas med att vara ängsligt paranoida med tanke på både vår mäktiga och fientliga granne i öst och för vår nyfikna och eventuellt opålitliga granne ”next door”. Vad är det med oss? Varför tror vi att vi måste skärma och skydda oss för allt och alla? Främst från oss själva och för varandra. Vi som utger oss för att vara så toleranta, öppna och modernt gränslösa. Om vi redan nu är så ängsliga och osäkra inför höstens val, vilken ångest- och paranoianivå kommer vi att, som stackars utsatt folk, uppnå ju närmare valdagen vi kommer? För att inte tala om själva valdagen. Maximalupplevelse! Klimax!
Är vi verkligen så sköra och ängsliga som vi utger oss för att vara? Så sårbara och lättkränkta. Som sagt, vad är det med oss? Lider vi av pretraumatiskt stressyndrom? Och, du kära och oroliga väljare, så länge misstanken vår står på topp (som den ofta gör) slipper vi ju att tänka på hur vi eventuellt själva snokar runt och infiltrerar andra länders valprocedurer som kan påverka deras valutgång. Tänkte inte på det! Alltid någon annan! Det blir liksom enklast så. Eller hur.

Thomas Silfving

Författare och psykolog
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen