Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingrid Runsten: ”SD:s skånska framfart kantas av rasistiska utspel.”

Sverigedemokraternas regionråd Patrik Jönsson hoppas att dörrar ska stå öppna efter valet.Bild: Sandra Henningsson
Vi kör österut genom Skåne till Blekinge, och det är bara några dagar kvar till valet. Vi kör genom trakter där Sverigedemokraternas framgångar började. Förbi Kristianstad där regionfullmäktige håller sina sammanträden och genom kommuner där SD:s skånska framfart kantas av rasistiska utspel och tomma stolar. Det är erfarenheter som borde förskräcka, inte locka.
Men jag börjar i Helsingborg. På lördagsförmiddagen var jag en av mycket få personer som lyssnade på SD:s regionråd Patrik Jönsson på Konsul Olssons plats. De få åhörarna säger inget om hur många röster SD får i regionvalet. För trots att många bryr sig om sjukvården är det få som sätter sig in i regionpolitiken.
Sverigedemokraterna i Region Skåne kan ta poäng genom att slå mot både allianspartierna, som styrde Region Skåne före 2014 tillsammans med MP, och mot det nuvarande rödgröna styret. Och medan allianspartierna och Socialdemokraterna fortsätter att fajtas om hur många privata vårdval regionen ska ha, kan SD framställa sig som det oprövade alternativet.
SD:s skånska vårdbudskap är populistiskt, de lovar förbättringar på alla områden utan att det egentligen kostar. Enligt Patrik Jönsson kan Region Skåne fortsätta att ha Sveriges lägsta regionskatt. Hans recept är ett annat: stoppa ”massinvandringen” (inte en regional fråga) och minska drastiskt på administrationen.
Den som vill säga det med trovärdighet måste specificera exakt vilken administration det handlar om. Speciellt viktigt inom vården där vårdpersonal ofta får ägna en stor del av sin arbetstid åt att administrera istället för att vårda.
Efter valet hoppas SD på att få styra i Region Skåne. Patrik Jönsson avslutar sitt torgmöte med att säga att SD inte stänger några dörrar.
Så då är frågan vilka skånska dörrar som kommer att stå öppna för SD efter valet på söndag? De i regionhuset i Kristianstad? Eller i Landskrona där Liberalerna föredrar SD framför S? Är det fler kommunalråd som likt Christian Sonesson (M) i Staffanstorp vill hålla dörren vidöppen?
På en pressträff nyligen berättade SD om sina kommunambitioner. Partiet räknar med att bli vågmästare i mer än hälften av kommunerna och i ännu fler landsting. De tror att dörrar verkligen kommer att öppnas runt om i landet efter valet, oavsett vad som sägs nu.
Vår skånska biltur österut går genom en rad kommuner där SD fick över 20 procent i kommunvalet 2014. Genom Klippan som är en av de kommuner där kandidater nyligen fick strykas från kommunlistan på grund av bakgrund i nynazistiska kretsar. Där har nästan hälften av partiets stolar stått tomma under de här fyra åren.
Och den går förbi Hässleholm där SD förra året jublade över platsen som vice ordförande i kommunstyrelsen. Men sedan blev det skandal som så ofta med SD och politikern i fråga fick avgå.
Tillbaka till torget i Helsingborg. Där Patrik Jönsson talar om ”våra egna”. ”Våra egna” ungdomar som inte får bostäder, ”våra egna” gamla som inte får vård. Det är oklart hur man kvalar in i gruppen ”våra egna”. Patrik Jönsson säger ändå en sak på torget i Helsingborg som jag håller med om:
”Tänk er för vilket Skåne ni vill se.”
Ja, gör det. Innan det är för sent. SD:s Skåne är i varje fall inte mitt Skåne.
Gå till toppen