Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Liberalerna vill elitsatsa på Malmös gymnasier

Malmö saknar teoretiska spetsutbildningar på gymnasienivå. Liberalerna vill öppna två spetsutbildningar som ska locka elever från hela landet till Malmö Borgarskola.

Liberalerna vill att Malmö Borgarskola ska öppna två spetsutbildningar som tar emot elever från hela landet under nästa mandatperiod.Bild: Hussein El-alawi
Genom hela valrörelsen har de fyra borgerliga allianspartierna i Malmö presenterat paket efter paket med vallöften.
Läs mer: Malmöalliansen vill bygga 1400 bostäder längs Regementsgatan
I valrörelsens spurt kommer nu ett utspel som Liberalerna presenterar alldeles ensamma.
Rikspolitiskt vill Liberalerna permanenta och fördubbla antalet nationella spetsutbildningar på gymnasiet.
I Lund finns spetsutbildningar med utökad studietakt på Polhemsskolan och Katedralskolan. Malmö har hittills inte en enda teoretisk spetsutbildning på gymnasienivå.
Det tänker Liberalerna ändra på om de med sina samarbetspartners vinner valet. Om inte tänker Liberalerna uppvakta Socialdemokraterna med samma önskan. Målet är två nya utbildningar, placerade på Malmö Borgarskola:
• En spetsutbildning inom ekonomi med fokus på internationell handel.
• En spetsutbildning inom humaniora/samhällsvetenskap med tysk språkinriktning.
Allan Widman toppar Liberalernas riksdagslista i Malmö. Roko Kursar är förstanamn på partiets kommunfullmäktigelista.Bild: Olof Westerberg
Tanken med det första programmet är att stärka banden mellan Malmös gymnasieelever och internationella företag i Malmö.
Spetsutbildningen med tysk språkinriktning är en följd av Storbritanniens utträde ur EU.
– Tyskland är vår viktigaste handelspartner inom EU. Det förhållandet kommer att förstärkas när Storbritannien kan göra en hård brexit och inte fullt ut vara en del av den inre marknaden, säger riksdagsledamoten Allan Widman (L).
Liberalernas mål är att utbildningarna ska kunna ta emot elever från hela landet inom 2-3 år. Detta kräver först godkännande av Skolverket och Universitetskanslersämbetet.
Är det här ett vallöfte?
– Ja. Det är ett löfte att vi kommer att gå fram med detta, säger Roko Kursar som toppar Liberalernas kommunfullmäktigelista i Malmö.
Har ni diskuterat frågan med de övriga allianspartierna?
– De är väl informerade om vår önskan att se fler spetsutbildningar. Vi är överens om att det här är ett utspel vi gör själva,
Gå till toppen