Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Läsartext: Moderaterna enda partiet som säger ja till nybygget

En arkitektskiss över det föreslagna nya området i norra Ljunghusen.Bild: fojab arkitekter
I maj månad deltog jag på denna sida med ett debattinlägg om Vellinge kommuns förslag till ny omfattande bebyggelse med bland annat sexvåningshus i norra Ljunghusen, inte långt från Skanörs ljungs naturreservat. Jag fick många reaktioner på detta från en upprörd allmänhet, varav många moderata väljare, som inte ville tro att planerna var på allvar. Men ledande politiker har besvarat inlägget med tystnad!
I en enkät till samtliga politiska partier, i senaste numret av ”Natur i sydväst”, ställer Naturvårdsföreningen bland annat frågan ”Vad anser ert parti om Norra Ljunghusens planerade utbyggnad?”.
Samtliga partier utom ett tar helt avstånd från planerna! Moderaterna svarar nämligen att norra Ljunghusen är privat egendom och vi värnar äganderätten. Ett klart besked, markspekulanters intressen är viktigare än allmänna intressen och bevarandet av den natur partiet säger sig vilja värna. Även stora delar av exempelvis marken i Knävången-Knösen i Skanör är uppköpt. Logiken blir att Moderaterna skulle säga ja till bebyggelse även där, ifall äganderätten trycker på …
Om ett parti – oavsett färg - regerar för länge med egen majoritet uppstår lätt en maktfullkomlighet som inte är sund i en demokrati. FNF:s enkät är tydlig, vill man stoppa planerna för Norra Ljunghusen kan man rösta på alla partier utom de maktbärande Moderaterna. Bruten egen majoritet för M skulle innebära stoppade bebyggelseplaner för norra Ljunghusen och bevarad rik natur för kommande generationer.

Mikael Kristersson

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen