Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen i Köpenhamn förbjuder kriminella gänget Loyal to Familia

Polisen i Köpenhamn inför ett snabbförbud mot det kriminella gänget Loyal To Familia. Förbudet börjar gälla idag och innebär att det är straffbart att bära organisationens symbol på offentliga platser.

Dansk polis har förbjudit kriminella gänget Loyal to Familia.Bild: Johan Nilsson/TT
Loyal to Familia (LTF) är ett kriminellt gäng som håller till på Nørrebro i Köpenhamn. Organisationen har försökt etablera sig i Malmö och Helsingborg utan att riktigt lyckas, och i februari i år uppgav Skånska Dagbladet att de försökt rekrytera ett 15-tal ungdomar i Eslöv.
Läs också Kriminellt gäng rekryterar i grundskolor i Eslöv
Läs också Danskt kriminellt gäng vill etablera sig i Malmö och Helsingborg
På uppdrag av justitieministern i Danmark har riksadvokaten under ett års tid undersökt möjligheten att förbjuda det kriminella gänget LTF, och i juni kom utredningen fram till att det är möjligt. Det framgår i ett pressmeddelande från den danska polisen.
Åklagarmyndigheten hos Köpenhamnspolisen har bedömt att LTF är en organisation med ett så kriminellt beteende och våldsam karaktär att omedelbara åtgärder bör vidtas, och ett tillfälligt förbud har införts tills saken har behandlats i domstol.
Förbudet gäller i hela Danmark från och med idag tisdag. Polisen kan anhålla den som bär tröjor, mössor, kepsar eller jackor med det kriminella gängets symbol på offentliga platser.
– Med förbudet får vi ett nytt verktyg i kampen mot LTF, som effektivt kan ta bort organisationen från gatan och begränsa gruppens kriminella beteende. Vi kan från och med idag ingripa mot LTF-medlemmar som skapar otrygghet när de visar sig på offentliga platser, säger Michael Kjeldgaard som är polisinspektör, i pressmeddelandet.
Att bryta mot förbudet kan ge upp till två års fängelse.
Gå till toppen