Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånsk polischef körde rattfull utan körkort

Polischefen fastnade i en kontroll, berusad och utan körkort. Han har kvar sin chefstitel. "Vi inväntar brottsutredningen", säger Petra Stenkula, i polisregion syds ledningsgrupp.

Det var tidigare i sommar som polischefen var på väg till jobbet, blev rutinstoppad av en patrull och fick blåsa i alkomätare. Den gav utslag. Och dessutom visade det sig vid slagning i registren att polischefen blev av med körkortet efter en trafikincident redan 2015.
Polischefen rapporterades dels för olovlig körning, dels för rattfylleriet. Han sjukskrevs från sin tjänst, där han har arbetsledande befattning.
– Det här hanteras av särskilda utredningar, som i alla fall där en medarbetare inom polisen misstänks för brott, säger Petra Stenkula vid polisens ledningsgrupp i region Syd.
– Den är inte klar och därför har det inte gjorts någon arbetsrättslig utredning ännu.
Jag har uppgifter om att mannen har kvar sin tjänst och dessutom fått gå en kurs efter händelsen, stämmer det?
– Personen har varit sjukskriven tills nyligen och är nu iväg på en i förväg bestämd kurs.
Hur reagerar du på det inträffade?
– Det är naturligtvis oerhört tråkigt. Det är tråkigt för kollegor och även för individen själv. Det är naturligtvis oacceptabelt att köra bil utan körkort eller berusad.
I praktiken är polischefen ifråga alltså borta från sin ordinarie tjänst. Han har, enligt Sydsvenskans uppgifter, kört bil flera gånger i tjänsten efter att han blev av med körkortet för några år sedan, vilket kan göra att han misstänks för grov olovlig körning.
Petra Stenkula säger att arbetsgivaren för samtal med den brottsmisstänkte polisen både som kollega och som anställd, där även facket är inkopplat.
Allt för att parallellt med brottsutredningen stötta honom socialt.
Gå till toppen