Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två nya löften om vård och omsorg i Lunds valdebatt

En majoritet av Lunds partier lovar att faktiskt genomföra stoppet för delade turer inom vård och omsorg, och Socialdemokraterna går med på att testa sex timmars arbetsdag. Det var två av nyheterna som avslöjades under Sydsvenskans valdebatt i Lund under tisdagskvällen.

Fullsatt på Sydsvenskans valdebatt. Den sändes även på sydsvenskan.se.Bild: Patrick Persson
Stora salen i Stadshallen var fullsatt när politiker från Lunds tio fullmäktigepartier debatterade valfrågor. Debatten präglades av god ton, men det hettade till ibland, inte minst när det handlade om miljö och byggande.
Läs också Möt Lunds toppolitiker i Sydsvenskans stora valdebatt
– Vi är partiet som har sagt nej till byggande på högklassig åkermark och vi kommer fortsätta vara konsekventa med det, sa centerpartiets Inga-Kerstin Eriksson med känsla.
Centerpartiets Inga-Kerstin Eriksson med JA-skylt under en av debattkvällens kortfrågor.Bild: Patrick Persson
Och när hon fortsatte belönades hon med en av kvällens starkare applåder:
– Vi har ett mycket, mycket bra lantbruk i vårt land, och vi ska vara rädda om det även här i Lund.
Partierna är överens om att satsa på cyklister och kollektivtrafik, men med lite olika fokus. Mer oense är de om parkeringsplatser i centrala Lund. Kristdemokraternas Agneta Lindskog betonade att inte minst boende från byarna måste kunna köra bil till stan. "Det går inte att åka buss hem när man har handlat", sa hon och fick omedelbart mothugg av vänsterns Hanna Gunnarsson som brukar göra just detta, och rekommenderade en så kallad dra-maten-väska.
Hanna Gunnarsson (V) slog ett slag för kollektivtrafik istället för bil under valdebatten.Bild: Patrick Persson
– Det är inte fullt i parkeringshusen i centrala Lund, vi har så det räcker, sa miljöpartiets Karin Svensson Smith.
Men Anders Almgren (S) höll inte med, trots att partierna just nu styr tillsammans:
– Det behövs fler parkeringsplatser i centrum, inte minst tror vi på att vi måste satsa på parkering runt centralstationen.
Centralstationen och möjligheten att gräva ner järnvägen genom Lund var en annan het fråga, trots att nästan alla partier skulle önska att det gick – men bara om staten betalar. I denna fråga utmärker sig Förnyalund:
Börje Hed (FNL) i blå kostym.Bild: Patrick Persson
– Det är nu eller aldrig. De andra partierna mer eller mindre accepterar att det är staten som bestämmer, vi säger att om det ska byggas fler spår så ska de ner under jord, sa Börje Hed (FNL).
När frågan om omsorg om våra äldre kom upp var politikerna gemensamt stolta över att Lund har gott om plats på äldreboende. De flesta vill gärna att alla över 85 år som önskar det ska få plats, men behov måste gå allra först.
Men det var också på det här området som två nyheter levererades från podiet:
Alla partierna ville, föga överraskande, satsa på skolan. Men på lite olika sätt. Christer Wallin (M), på bilden med bestämd Nej-skylt, fokuserade på att flytta kostnader. "Lokaler kostar nästan 300 miljoner per år i Lund och det måste man kunna göra något åt. Vi vill ha ner pengarna till klassrummen."Bild: Patrick Persson
Sju av tio partier lovade att det redan beslutade stoppet av delade turer inom vård och omsorg faktiskt ska genomföras under kommande mandatperiod.
– Ingen man skulle stå ut med delade turer, det borde ingen kvinna göra heller, sammanfattade miljöpartiets Karin Svensson Smith. Något oväntat sa Anders Almgren (S) plötsligt ja till ett förslag om Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ drivit: att Lund ska införa sex timmars arbetsdag inom vård och omsorg, i alla fall på prov.
– Jag skulle gärna prova på ett boende, gärna kopplat till forskning, sa Anders Almgren.
Karolina Rosengren, 22 år, tyckte delarna om spårväg och om skola var intressanta. "Spårvägen har varit ett hett ämne. Och skola, med femte gymnasieskola och fritt sök. Jag kommer inte från Lund själv, och tyckte det var härligt att komma hit och gå i skolan".Bild: Lena Philipson
Carl Ling, 49 år, tyckte debatten var avslöjande: "Var inte styret ganska splittrat? Om byggande och vårdboenden". Astrid Rugsveen, 73 år, höll med. "Det var svårt för vissa politiker att få tala ibland, kanske var det för många frågor. Annars var det en bra debatt".Bild: Lena Philipson
En bra debatt, tyckte Hanna och Martin Lönnebo Cruce, men ekonomi kunde det ha pratats mer om. Hanna, 23 år: "Det var en bra mix av snabba svar och längre utläggningar, och inte någon pajkastning. Martin, 65 år: Mycket klargörande och städad publik som inte applåderade sönder debatten. Men de kunde ha pratat om kommunens skuldsättning. Om räntan går upp, klarar kommunen sin ekonomi då?"Bild: Lena Philipson
Gå till toppen