Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Max Wiman: Viktigt vara kvar på den stora scenen när positionerna flyttas fram

Stegen är inte enorma, men sakta görs små framsteg för den kvinnliga fotbollen, dess spelare och ledare.

Visste ni att när Chelsea visade sitt bortaställ – som inbringar miljoner i souvenirförsäljning – tidigare i sommar, så presenterades det enbart av några av de kvinnliga stjärnorna?
Visste ni att Barcelonas herr- och damlag åkte på gemensamt träningsläger i USA?
Visste ni att i den stora och ansedda engelska tidningen The Guardian skrev superstjärnan Marta krönikor – om herrarnas VM?
De framflyttade positionerna är viktiga på alla plan – inte bara på planen – och när nu VM-biljetterna ska fördelas vill jag påstå att det är viktigare än någonsin att stå kvar på scenen och inte hamna i kulisserna.
Utvecklingen spel- och träningsmässigt går i en rasande fart, runt om i Europa satsar stora klubbar (ja, tidigare herrklubbar) på talanger och färdiga spelare.
Konkurrensen kommer att öka år från år och pionjärer som Sverige och Danmark får det tuffare. Så VM-kvalmötet, som har alla tänkbara klassiska ingredienser, mellan Danmark och Sverige handlar inte bara om en VM-biljett, utan också en biljett att hänga på framtiden. Ett osäkert playoff är en dålig försäkring, det kommer att bli riktigt starka lag som hamnar där.
Med tanke på historiken – ni minns den kaosartade förhandlingen mellan danska fotbollsförbundet, DBU, och landslaget, med FC Rosengårds Sanne Troelsgaard i en central roll – står det kanske allra mest på spel för Danmark.
Situationen är nästan lite bisarr.
Den gången fick danskorna stöd från många håll – inklusive det egna herrlandslaget. Nu har plötsligt uppstått en lika absurd situation, när herrarna ett år senare strejkar för sitt avtal. Där det främst handlar om att få bära personliga märkesgrejor och inte bara landslagets officiella.
Nu spelar EM-silverlaget inför fullsatta läktare om en VM-plats och kan fixa den på hemmaplan, men samtidigt tas nästan allt medieutrymme av herrarnas kaos (undrar förresten hur Anders Christiansen känner inför det här, han som var så glad att äntligen få chansen). Förstår att det inte är medvetet, men de som ville hjälpa i fjor har lite taskig tajming i år.
Att Pernille Harder gått ut och stöttat herrarna, var den mediala uppmärksamhet som VM-laget fick på måndagen...
Trots hårdnande konkurrens känns det som att det danska landslaget är på väg uppåt, EM-insatsen var briljant, medan det är lätt att tro att det svenska laget peakade med den makalösa OS-silvermedaljen.
Peter Gerhardssons landslag är till viss del en mix av gammalt och nytt, men bygger till stor del på veteraner som centrallinje än i dag. Hänger den med i tempo och utveckling?
Det här är en match som har alla förutsättningar att – som man säger på danska – bli ett klassiskt "brag".
Gå till toppen