Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

0–3-förlust för danska "nödlandslaget"

Det danska nödlandslaget i fotboll hade som väntat ingen chans i landskampen borta mot Slovakien. Men förlustsiffrorna blev bara 0–3 för det tillfälliga hopkok av spelare som Danmarks fotbollsförbund DBU lyckades skrapa ihop efter konflikten med Spelarföreningen.

Danmark föll mot Slovakien, 0–3.Bild: Ronald Zak/AP/TT
Slovakien gick å andra sidan bara på halvfart, om ens det. Adam Nemec satte 1–0 i elfte minuten och Albert Rusnak utökade före paus, innan dansken Adam Fogt avslutade målskyttet med ett självmål.
I förbundskapten Åge Hareides frånvaro leddes Danmark av förre storspelaren John "Faxe" Jensen, som inför matchen vittnade om svårigheterna med att coacha ett lag bestående av okända spelare mestadels från division 2.
– Jag har pratat med var och en på flyget på väg ner. Jag känner ingen av dem på förhand så därför måste jag ta det helt från början och fråga vad de heter och vilken position de spelar på, sade Jensen inför matchen enligt Ekstra Bladet.
DBU kommer att kompensera det slovakiska förbundet ekonomiskt för det som nu blev en avslagen och mer eller mindre värdelös träningsmatch.
– Med den beklagliga situationen som blivit är det ganska naturligt att vi i dialogen med Slovakiska fotbollsförbundet har sagt till dem att de inte ska behöva betala för det här. Hur vi löser det är en dialog vi tar senare, sade DBU:s kommunikationschef Jakob Høyer enligt Ritzau.
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

1 september:

DBU meddelar att förhandlingarna med Spelarföreningen om ett nytt avtal med herrlandslaget har strandat. I stället erbjuder förbundet ett tillfälligt avtal över kommande två matcher; träningsmatchen mot Slovakien på onsdag och Nations League-mötet med Wales på söndag.

2 september:

Spelarna tar inte erbjudandet utan kontrar med ett motbud: att man går tillbaka till det gamla avtalet. "Vi vill göra allt för att kunna spela", säger William Kvist som sitter med i Spelarföreningens förhandlingsteam.

DBU kallar kontringen för ett "ickebud" och meddelar att man kommer att försöka hitta andra spelare till landslagssamlingen.

3 september:

DBU meddelar via Ritzau att förbundskapten Åge Hareide inte kommer att leda laget under de kommande två matcherna. DBU letar ny trupp och skriver brev till Superliga-klubbarna där man ber spelarna att meddela sig tillgängliga om de vill spela – samtidigt ber Spelarföreningen spelarna som tillfrågas att stå eniga med landslagsspelarna. Tottenham-mittfältaren Christian Eriksen kritiserar förbundet i en intervju med Ekstrabladet: "Det är verkligen obehagligt att lyssna på", säger han.

4 september:

Flera divisioner 2-klubbar meddelar att de inte kommer att släppa sina spelare medan några andra uppmuntrar sina spelare att ställa upp för förbundet. Till slut fick DBU ihop 24 spelare, där flertalet kommer från det danska division 2-lag. DBU har även hittat en tillfällig förbundskapten i John "Faxe" Jensen.

5 september:

Slovakien är kritiskt till Danmarks agerande och sänker biljettpriset till 1 euro. Samtidigt uppmanar man Uefa att vidta åtgärder mot Danmark. DBU bekräftar att man kommer att kompensera det slovakiska förbundet ekonomiskt. Slovakien vinner matchen med 3–0.

Gå till toppen