Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

AT-läkare ger bottenbetyg åt Sus i Lund

Sus Lund hamnar i botten när blivande läkare sagt sitt i en årlig ranking av landets sjukhus. Även Sus Malmö hamnar långt ner på listan.

Låga löner och litet inflytande över arbetet gör att AT-läkare ger lågt betyg åt Sus.
– Lund har legat långt ner ganska länge, det tycker vi är mycket tråkigt. Den viktigaste faktorn för en AT-läkare är att man får vara med och påverka. Det är viktigt att AT-läkarna inkluderas i förbättringsarbetet och att man inte bara lyssnar på dem, utan att de också får mandat att ändra på något, säger Jonas Ålebring, ordförande i Sylf, Sveriges yngre läkarens förening.
När det är som värst, enligt Sylf, betraktas AT-läkare som tillfällig personal som endast ska tillgodose vårdproduktionen i väntan på legitimation.
Innan en läkare får examen krävs en allmäntjänstgöring, AT, på minst 18 månader.
Lägre löner är ett av problemen enligt rankingen.
– Lön är en fråga som kan dra ner betyget rejält. Skåne ligger väldigt lågt när det gäller löner, speciellt Sus.
Men många söker sig till Lund ändå.
Är det så att Sus Lund inte behöver bry sig?
– Så kan det absolut vara. Det finns en stor brist på AT-platser och arbetsmarknaden för underläkare är dysfunktionell. Det driver ner lönerna och eftersom AT-läkare har svårt att välja accepterar de även dåliga ställen. Maktbalansen mellan arbetssökande och arbetsgivare är skev, säger Jonas Ålebring.
Ulrika Uddenfeldt Wort är chef för AT-läkarutbildningen vid Sus i Lund.
– Vi låg bättre till 2017, så det är en besvikelse, säger hon om rankingen.
Ett förbättringsarbete är på gång.
– Vi har utvecklat ett bra system med mentorer som är med under hela deras AT och sedan handledare på de olika specialiteterna. Vi ska också göra fler placeringar längre så att AT-läkarna känner sig mer hemma, så att de inte är en vecka här och en vecka där.
Sjukhusets storlek är en del av förklaringen till den dåliga placeringen, tror Ulrika Uddenfeldt Wort.
– Lund är ett stort sjukhus, med 130 anställda AT-läkare. Det är en utmaning och det är svårt att skapa en bra AT med så många AT-läkare på plats samtidigt. På mindre sjukhus kanske man tar hand om AT-läkare mer. Det är nog ingen slump att de sjukhus som ligger högt på rankingen är mindre, säger hon.
Rankingen toppas av Avesta Lasarett och Gällivare sjukhus. Sus Lund ligger på plats 66 och endast sjukhusen i Oskarshamn och Sollefteå får sämre diagnos av AT-läkarna.
För Lunds del finns det även klagomål på bristande möjligheter att forska, något som är viktigt för många som har valt att göra AT på ett universitetssjukhus.
Sylf har frågat 3 115 AT-läkare och rankingen har en svarsfrekvens på 71 procent. Det som betygsatts är introduktion, handledning, stöd från kollegor och medicinsk utbildning.
Fakta

De skånska sjukhusens placering i rankingen

17. Centralsjukhuset Kristianstad

21. Hässleholms sjukhus

24. Ängelholms sjukhus

54. Helsingborgs lasarett

56. Sus Malmö

59. Landskrona lasarett

61. Trelleborgs lasarett och Ystad lasarett

66. Sus Lund

Gå till toppen