Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Butik i Malmö har sålt förbjudna polska läkemedel

En livsmedelshandlare i Malmö har sålt otillåtna polska läkemedel. Om försäljningen fortsätter kommer butiken få böta 850 000 kronor vid varje tillfälle.

Det är Läkemedelsverket som tar krafttag. En handlare i Malmö har sålt läkemedel som är inhandlade på polska apotek och sedan skeppade till Sverige.
För att ett läkemedel ska få säljas i Sverige måste förpackning och bipacksedel ha svensk text, och när de godkänns bestäms om läkemedlet får säljas i butik, apotek eller om det är receptbelagt, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
– Det finns en lista på läkemedel som man får sälja utanför apotek, till exempel Ipren eller allergitabletter. De får du sälja om du anmält dig som försäljningsställe hos oss. Den här butiken har inte anmält sig till oss och har heller inte sålt läkemedel som är godkända för butik, säger Martin Burman, tillsynsutredare på Läkemedelsverkets enhet för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika.
Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Butiken, som är en specialbutik för polska livsmedel, har bland annat sålt magsyrehämmande medicin, växtbaserade sömnläkemedel och laxeringsmedel. Läkemedel som man i Sverige köper på apotek.
– De är inte godkända för att få säljas i butik, eller i Sverige överhuvudtaget, så det är egentligen flera fel som den här handlaren har begått.
Det hela upptäcktes efter att en livsmedelsinspektör på Malmö stad gjort en kontroll och larmat till Läkemedelsverket. Butiken kommer i fortsättningen få böta 850 000 kronor vid varje tillfälle förpackningar säljs.
– Om vi bedömer att butiken bryter mot förbudet kommer vi ansöka att butiken ska få böta 850 000 kronor, vilket förvaltningsrätten då ska ta ställning till, förklarar Martin Burman.
Att otillåtna polska läkemedel säljs i Sverige är inte ovanligt. Läkemedelsverket gjorde en studie 2016 där åtta av nio butiker som sålde polska varor också sålde otillåtna läkemedel.
Totalt var det 14 av 27 butiker i Sverige som erbjöd otillåtna läkemedel.
– Ofta känner de inte till att det finns en särskild lagstiftning för läkemedel, de behandlar det som matvaror, säger Martin Burman och poängterar en risk för de kunder som köpt läkemedlen.
– I Sverige har vi en läkemedelsförsäkring, men den gäller bara för godkända läkemedel. Får man biverkningar eller någon skada av de här läkemedlen kan man alltså inte få ersättning som kund eftersom de inte är godkända i Sverige. Det finns inte heller någon kontroll som för godkända läkemedel, till exempel hur de har förvarats eller vad som är bäst före-datum.
Gå till toppen