Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

C vill starta bolag för att lyfta företagande

Ett näringslivsbolag kan ge Svedala ett bättre företagsklimat, anser Centerpartiet, som fått med sig övriga partier på att låta utreda saken.

Sara Ripa sitter i kommunstyrelsen för Centerpartiet.Bild: Mats Amnell
– Svedala brukar hamna lågt i den årliga näringslivsrankningen och kommunen har för lågt förtroende bland de lokala företagarna, säger Sara Ripa (C).
Därför vill partiet nu starta ett aktiebolag eller en ideell förening för att främja det lokala näringslivet tillsammans med företagarna själva.
Tanken är att bolagets eller föreningens styrelse ska bestå av företrädare för både kommun och lokala företag. En kommunal tjänsteman, som idag arbetar med näringslivsutveckling och turism får sin befattning flyttad till bolaget eller föreningen.
Dessutom vill man även inrätta ytterligare en halvtidstjänst som näringslivsstrateg.
Målet är att utveckla samarbetet och förtroende mellan kommunen och näringslivet. Bland annat ska vart ska en visionsplan tas fram vart fjärde år för att utveckling av näringslivsfrågor.
– Ingen ledamot ska sitta längre än fyra år i styrelsen. Det ska garantera att styrelsen föryngras och förblir visionär, säger Sara Ripa.
Enligt förslaget ska de lokala företagarna ha majoritet i styrelsen. Valet av organisationsform, ägande och representation kan komma att innebära att offentlighetsprincipen sätts ur spel i bolaget.
Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten har rätt till insyn och att ta del av handlingar som finns i kommunens övriga verksamhet. Rätten har införts för att främja demokrati och förebygga korruption och maktmissbruk.
I det tänkta bolaget eller föreningen kan följden bli finansiering med kommunala skattepengar samtidigt som information om hur pengarna används hemlighålls för kommuninvånarna.
– Vi har partimedlemmar som påtalat detta. Vi har ännu inte kommit så långt i processen. Men det är något som måste utredas, säger Sara Ripa.
Kommunstyrelsen beslöt nyligen att låta utreda förslaget närmare.
Svedalas placering i Svenskt näringslivs rankning bland Sveriges 290 kommuner. Hösten 2017 placerades på kommunen på plats 167.
Gå till toppen