Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Medaljregn över simklubben Hajen

SK Hajens talanger går in i höstträningen med fina sommarminnen. Klubbens tjejer simmade lagkapp på SM/JSM för första gången sedan 2012. Och det blev medaljregn när ungdomarna testade hindersim.

När Hajens ungdomar Måns Burmester-Lysell, Malte Laurén, Gabriel Agardh, Siri Vikman, Julia Henriksson, Ella Gutenwik och Ella Laurén testade hindersim för första gången på SM i Landskrona blev det medaljer direkt. FOTO: PRIVATBild: Petra Kling Gutenwik
Fem medaljplatser lyckades klubben ta hem när hindersim fanns med under SM-veckan i Landskrona. Sporten har sina rötter i militär femkamp sedan mitten på 1950-talet och går ut på att simma 50 meter så fort det går. Kruxet är att det finns fyra hinder i vattnet som deltagarna ska simma under eller ta sig över.
– Vi anmälde oss som en kul grej och hade inte testat det innan. Vi trodde att vi skulle få testa banan en gång innan start men det fick vi inte. Så det var bara att hoppa i och köra, säger Ella Laurén.
16-åringen från Lomma vann sin klass och Hajen fick med sig fyra medaljer till. Eftersom sporten var ny på programmet under SM-veckan var det få deltagare till start.
– Det är kul att ha vunnit, men det var inte så många tävlande och det är få som känner till sporten. Det var kul att testa något nytt och vi har pratat om att vara med nästa år igen, säger Ella Laurén.
Hindersim är inget som simmarna tränar på till vardags. Det är "vanlig" simning som gäller för hela slanten. Under SM simmade Ella Laurén individuellt på 400 meter medley och var nära sitt personliga rekord. Hajen hade också ett lagkappslag till start på tjejsidan i form av Elin Lackegård, Ella Laurén, Ella Gutenwik och Julia Henriksson. Det var första gången sedan 2012.
– Det är jättekul, vi är rätt många just nu på tjejsidan som tränar mycket. Vi är inte jättenära varandra i ålder men vi är ganska jämna, säger Ella Laurén.
Hon och Elin Lackegård är några år äldre än Ella Gutenwik och Julia Henriksson. Bland de yngre simmarna visar Hajen också framfötterna. Klubben skickade en nio simmare stark trupp till Svenska ungdomsmästerskapen, Sum-sim i Malmö.
– Det är den största truppen för Hajen på tio år, säger huvudtränaren Markus Olsson.
Efter ett sommaruppehåll är simmarna igång med vardagen på Pilängsbadet igen. För Ella Laurén och flera av de andra innebär det simträning sju gånger i veckan och två gånger i veckan är det gymträning.
Nästa stora mål blir SM i kortbana i november.
Gå till toppen