Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

England och Norge väntar för VM-klara Sverige

Sverige slapp en höst med ett nervkittlande playoff. I stället väntar värdefulla träningslandskamper mot VM-kollegorna England och Norge.

Sverige blev under tisdagen klart för VM i Frankrike nästa sommar efter 1–0-seger borta mot Danmark. I höst väntar Norge och England i två träningslandskamper för spelarna och förbundskaptenen Peter Gerhardsson. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Förhandlingarna är inte slutförda, men tanken är att VM-klara Sverige i höst ska träningsmatcha mot VM-nationerna Norge (i oktober) och England (november). Ytterligare en träningslandskamp ska planeras in under en av de två samlingarna.
– Vi har de planerna färdiga och nu ska vi sätta dem de närmaste dagarna. Det kommer förmodligen bli två landskamper i det första fönstret och en landskamp i det andra fönstret, som det ser ut nu, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.
För förbundskaptenen Peter Gerhardsson blir samlingarna värdefulla för resan mot mästerskapet.
– Det blir ytterligare att försöka sätta idén och repetera, säger han.
Efter en lång karriär som klubblagstränare tog Gerhardsson över som förbundskapten efter Pia Sundhage efter EM i Nederländerna förra sommaren. Med ett landslag väntade nya utmaningar för honom.
– Vi får väldigt kort med tid. Klubbarna är väldigt viktiga med att utbilda och utveckla sina spelare, sedan får vi låna in dem och då får man trycka på några saker, säger Gerhardsson.
Han ser fram emot att under nästa år ha ett längre läger med spelarna inför mästerskapet i Frankrike.
– Då blir det lite mer klubblagsupplägg. Man har möjlighet att träna mer och finslipa saker, säger Peter Gerhardsson.
Fakta

Fotbolls-VM i Frankrike 2019

VM i Frankrike avgörs 7 juni–7 juli 2019 med 24 deltagande nationer.

Spelorter är Paris, Nice, Montpellier, Lyon, Grenoble, Rennes, Le Havre, Valenciennes och Reims.

Finalen och semifinalerna avgörs i Lyon. Bronsmatchen spelas i Nice.

VM-klara länder: Frankrike, Chile, Brasilien, Australien, Thailand, Kina, Japan, Sydkorea, England, Spanien, Italien, Tyskland, Norge, Sverige, Skottland.

Ytterligare ett europeiskt lag ska spela VM. De fyra bästa tvåorna från de sju grupperna – Danmark, Nederländerna, Belgien och Schweiz – gör upp om den sista VM-platsen. Vem som tar den avgörs i ett playoff-slutspel där lagen först möts i var sin semifinal, och där vinnarna från de mötena gör upp om VM-biljetten i ett dubbelmöte.

Från Afrika ska tre länder kvalificera sig via Afrikanska mästerskapen, som avgörs 17 november–1 december. De tre främsta lagen går vidare. Om Ekvatorialguinea är topp tre går istället fyran till VM eftersom nationen är avstängd från VM 2019.

Från Nord- och Centralamerika går de tre främsta lagen i Concacaf Women's Championship, 4–17 oktober, går tilll VM.

Fyran får spela playoff mot Argentina, som slutade trea i kvalet i Sydamerika, om ytterligare en VM-plats.

Läs alla artiklar om: Fotboll: Sveriges damer i VM-kvalet
Gå till toppen