Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

PK-liberalerna: Extremerna borde mobilisera den politiska mitten

PK-liberalerna dissekerar politikens extremer: Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står på varsin flank i det politiska landskapet och drar med sig de andra politiska partierna med sin centrifugalkraft. Vänstern har fått Socialdemokraterna att bli mer kritiska till vinstdrivande företag inom välfärdssektorn och Sverigedemokraterna har fått både Moderaterna och Socialdemokraterna att bli mer restriktiva i sin migrationspolitik.
Partierna mellan SD och V borde istället närma sig varandra och klara av att göra upp med varandra. SD och V får bara makt och inflytande om övriga partier ger dem just detta.
Till synes är SD och V olika, men de har likheter. Till exempel är de emot ett svenskt EU-medlemskap och båda delar ut mer pengar till folket än de andra partierna. V genom att vilja höja skatterna. SD genom att strypa till och med mottagandet av kvotflyktingar och nolla anslagen till integrationsåtgärder.
Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna har också mörka inslag in sin historia. V har sina rötter i kommunismen, har gullat med diktaturer och har fortfarande svårt att kritisera den förödande politiken i Venezuela. Sverigedemokraterna har nazistiska rötter och har fortfarande företrädare som för fram obehagliga hot mot medmänniskor.
Deras respektive ideologier – socialism och nationalism – vill med den starka statens hjälp göra om Sverige i grunden. V ifrågasätter äganderätten och den fria ekonomi. SD vill skicka tillbaka invandrare och göra Sverige ännu mer ”svenskt”.
Båda partierna har ändå vunnit i popularitet bland väljarna, enligt opinionsundersökningarna, och båda kan komma att påverka svensk politik efter att folket verkligen sagt sitt på söndag.
Väljare har en skyldighet att faktiskt ta reda på vad de röstar på för politik. Inte bara emot det rådande.
Gå till toppen