Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Granqvist: "Toppen av min karriär"

Han lämnade toppfotbollen i ryska Krasnodar för Helsingborg i superettan. Ändå känner Andreas Granqvist:
– Jag är på toppen av min karriär, säger landslagskaptenen inför Sveriges träningsmöte med Österrike.

Andreas Granqvist på en av träningarna inför landskampen mot Österrike.Bild: Jessica Gow/TT
Den 30 juli publicerade Andreas Granqvist ett inlägg på Instagram. Med fyra bilder och meningen "Resan går vidare till EM 2020" berättade 33-åringen att han, kort och gott, ville fortsätta i landslaget.
Drygt en månad senare klev mittbacken in på spelarhotellet i Stockholm och sedan dess har hans skånska stämma ekat under träningarna på Stockholm stadion, Friends arena och Generali Arena i Wien.
– Man märker att det är en väldigt bra grupp, en väldigt bra atmosfär. Vi har roligt tillsammans och det har varit nyckeln till vår framgång, säger han.
Och han har inte på något sätt ångrat sitt beslut, eller känt att det skulle vara svårt att kombinera superettan-spel i Helsingborg med Sveriges jakt på en slutspelsplats i EM om två år.
– Nej, absolut inte, jag känner att jag är på toppen av min karriär och jag känner att det är ett bra kliv för mig att ibland komma ifrån min klubb nere i Helsingborg, säger han.
– Kenny Jönsson vann väl OS när han spelade med Rögle i allsvenskan, så jag hoppas på något liknande här med landslaget.
Beslutet innebär att Granqvists slutdestination lär bli EM 2020, men fram till dess väljer kaptenen att bara fokusera på det som ligger närmast. Just nu är det torsdagskvällens träningsmatch mot Österrike i Wien. Först efter det mötet blickar han framåt mot Nations League-premiären mot Turkiet på Friends på måndag.
– Jag är väldigt driven och sugen på att spela landslagsfotboll och ser fram emot de här matcherna som kommer nu och EM-kvalet efter det, säger han.
En stor del i resan som nu påbörjas – vid sidan av att glömma VM-framgången i Ryssland – är att utveckla landslagets sätt att spela.
– Vår grund är det defensiva, att vi är stabila, kompakta och jobbar tillsammans som ett lag. Sedan kan vi nog bli lite vassare offensivt, när vi har bollen i vissa lägen och det börjar bakifrån, säger Andreas Granqvist.
– Vi får se vad Janne (Andersson, förbundskapten) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) har hunnit tänka igenom under sommaren, vad vi kan träna på.
Fakta

Andreas Granqvist

Född: 16 april 1985 i Påarp.

Position: Mittback.

Klubb: Helsingborg (superettan).

Andra seniorklubbar: Krasnodar, Genoa, Groningen, Wigan.

Aktuell: 33-åringen behövde funderar ett tag efter VM i Ryssland men valde sedan att fortsätta landslagssatsningen mot EM 2020.

Gå till toppen