Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hinder stoppar inte hund och husse

Trenden att tävla i hinderbana har vuxit sig stark. Nu går det även att testa ihop med sin hund. Gymprofilen Linda Nygren ligger bakom K9 Biathlon på Järavallen lördag den 8 september.

Linda Nygren med hunden Nikon laddar för att arrangera K9 Biathlon på Järavallen. Deltagare så långt ifrån som Trollhättan och Örebro är anmälda.Bild: Peter Sjöberg
Delad glädje är dubbel glädje, brukar det heta. Detta gäller i högsta grad K9 Biathlon, menar Häljarpsbon Linda Nygren. Sporten går ut på att springa en bana med olika hinder ihop med sin hund. Det kan vara allt från att krypa i rör och hoppa över bockar till att köra hunden i en skottkärra eller vada genom ett vattenhinder.
Vad är tjusningen?
– Att man gör det med sin vovve, hundarna älskar det. Det handlar om att ha kontakt med sin hund och att den har tillit. Sedan är det en fysisk aktivitet, och det är kul säger Linda.
Vem tycker det är roligast, hundägarna eller hundarna?
– Det är nog lika mycket. Min hund gillar att hoppa över och krypa under saker, men inte vatten. Men jag gillar vattenhindren bäst, så det finns lite för båda.
Det var via sitt jobb som personlig tränare hon fick idén att arrangera tävlingar i sporten. En kund ville ha något att träna för och hittade ett K9 Biathlon i Umeå.
– Det tyckte jag var alldeles för långt att åka och då tänkte jag att det hade varit roligt att ordna ett lopp lite närmare. Och när jag får en idé så kör jag på.
För ett år sedan ordnade Linda ett lopp i Pålsjö skog i Helsingborg. Den gången kom 70 ekipage till start och hon fick blodad tand. Nu driver hon gymmet Energicenter i Kävlinge och ville ordna tävlingen här i närheten. Valet föll på Järavallen och Saxtorpssjöarna med start och mål vid Landskrona Brukshundklubb som också är medarrangör.
– I och med att jag bor i Häljarp och har bra koll på området kändes det rätt. Terrängen passar perfekt, det finns backar, sand som är jobbigt att springa i och vatten.
Banans naturliga hinder har Linda testat flera gånger med sina egna hundar Nikon och Kiwa. Till årets lopp är 180 ekipage anmälda och hon har hjälp av vänner och familj och medlemmar i brukshundsklubben för att ro i land evenemanget. Rutin som tävlingsarrangör har hon från tiden då hon drev en Linedance-förening i nordvästra Skåne.
Vad är roligast med att vara arrangör?
– Det är efteråt, när alla är glada och man får feedback. Förra året var det många som tyckte det var roligt och att det var innovativa hinder. Bland annat skulle man genom en container packad med jord och vatten.
Årets lopp är redan fulltecknat. Men fortfarande finns en möjlighet för den som är nyfiken att dyka upp under tävlingsdagen och få en plats om det blir återbud. Första start är klockan 10.
Fakta

Linda Nygren

Bor: Häljarp.

Familj: Gift med Isabell, barnen Vincent, 9, och Benjamin, 7. Hundarna Nikon och Kiwa (shiba inu).

Gör: Driver gymmet Energicenter Kävlinge där hon också jobbar som PT. Jobbar som kurator på deltid.

Aktuell: Initiativtagare till tävlingen "K9 Biathlon Skåne 2018", ett hinderbanelopp där hundägare tävlar ihop med sin hund över 3 eller 8 kilometer. K9 är en förkortning från engelska ordet canine som betyder hunddjur. Mer information finns på k9biathlon.se.

Gå till toppen