Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Ikea lägger ner kontor med 180 anställda i Helsingborg

Ikea lägger ner sitt kontor på Väla i Helsingborg med 180 anställda och flyttar verksamheten till Malmö och Älmhult. Samtliga Helsingborgsanställda får följa med i flytten.

Inter Ikea Systems på Väla i Helsingborg.Bild: Niklas Gustavsson
Ikeas besked kommer bara några veckor efter att företaget satte punkt i erbjudande om frivillig avgång till samtliga anställda inom Inter Ikea Systems i Sverige och Nederländerna.
Då stod det klart att att 54 anställda i Sverige hade nappat på erbjudandet. Nu kommer nästa besked i möbeljättens förändringsarbete.
Fredrik Axén är vd för den svenska delen av Inter Ikea Systems Service.Bild: Stefan Petersén
– Vi har tagit ett riktningsbeslut om att flytta vårt kontor på Väla i Helsingborg till främst Malmö men också delvis Älmhult. Flytten kommer att ske successivt fram till 1 september 2020, säger Fredrik Axén, vd för den svenska delen av Inter Ikea Systems Service.
Efter flytten kommer cirka 1400 anställda inom olika delar av Ikea att finnas kvar i Helsingborg.
– Flytten har inget att göra med Helsingborg som stad. Det här handlar bara om att vi rent fysiskt sitter illa till idag och vill komma närmare våra kolleger i Malmö, säger Fredrik Axén.
Samtliga anställda i Helsingborg kommer att erbjudas fortsatt jobb i antingen Malmö eller Älmhult.
– Det stämmer, sedan vet vi inte riktigt hur det erbjudandet kommer att se ut. Men vi ser inte att detta är någon reduktion av antalet medarbetare, säger Fredrik Axén.
Inter Ikea Systems Service hanterar Ikeas varumärke och koncept, med expertis inom bland annat utveckling och innovation. Samtidigt är det känt att möbeljätten är mitt uppe i ett förändringsarbete med ökat fokus på e-handel och satsning på mindre, citynära butiker.
Således blir Ikea Inter Systems Service allt mer inriktat på utveckling av det modifierade Ikeakonceptet, och får en starkare expansionstakt för att nå ut med budskapet på global nivå.
– För vår inriktning är det mer logiskt att vi då jobbar tätare med framförallt Ingka som har sitt högkvarter i Hubhult i Malmö, säger Fredrik Axén.
Utöver personalstyrkan i Helsingborg har Inter Ikea Systems idag ett tiotal medarbetare i Malmö, närmare bestämt på Anna Lindhs plats vid Centralen.
I de lokalerna huserar sammanlagt ett par hundra anställda inom olika delar av Ikea, bland annat Ikea Food samt möbeljättens reklamverksamhet. Men det är oklart om den nuvarande Helsingborgspersonalen kommer att få den adressen framöver.
– Vi vet ännu inte vart vi kommer att hamna. Nu tillsätter vi en grupp som ska ta fram en lämplig placering och exakt tidsschema, säger Fredrik Axén.
Läs mer: Klart med Ikeas erbjudande om frivillig avgång
Läs mer: Efter Ikeas bud om frivillig avgång: ”Flera vacklar i beslutet”
Läs mer: 700 Ikea-anställda har blivit erbjudna att sluta på företaget
Gå till toppen