Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Inte alla har fått det bättre i dagens Sverige

Är det verkligen så – har nästan alla fått det bättre? Det undrar Yogi Andersson.Bild: Marcus Ericsson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det hävdas att det går bra för Sverige. Det hävdas att i princip alla har fått det bättre.
Men är det verkligen så – har nästan alla fått det bättre?
Har 26 600 sjuka som i fjol fick indragen sjukpenning fått det bättre? Har 100 000 arbetslösa som drabbats av ekonomiska sanktioner när de bedömts ha misskött sitt arbetssökande fått det bättre? Har 231 500 ”äldre” som avslutat den arbetsföra, mer inkomstbringande delen av livet, och klivit in i den torftiga tillvaron som fattigpensionärer fått det bättre?
Skulle inte tro det.
Men hur ser framtidsutsikterna ut då?
Kommer vi att få det bättre eller sämre framöver i Sverige?
Kommer 2,5 miljoner av dagens anställda som beräknas kunna ersättas av robotar och digital teknik inom de närmsta två decennierna få det bättre? Kommer miljontals arbetskraftskonkurrenter som därigenom, med allt lägre löneanspråk och allt otryggare anställningsvillkor, tvingas tävla om de allt färre jobb som blir kvar få det bättre?
Skulle inte tro det heller.
Allt är naturligtvis inte nattsvart. En del kommer faktiskt att få det bättre. När lönekostnaderna sjunker kommer det bekymmersfria fåtal som genom företagsandelar och aktieinnehav berikar sig på andra människors arbetsinsatser att få det bättre. Och den minoritet som lyckas behålla de välbetalda jobben och ges möjlighet till en gynnsam löneutveckling kommer också att få det bättre. Vi andra som blir över lär få det sämre, om vi nu inte lyckas förhindra denna utveckling.
Den 9 september avgör vi med våra röster tillsammans vilket politiskt styre vi får leva med nästkommande 4 år. I förlängningen kanske också det samhälle vi får dras med än längre än så.
Vilket framtida samhälle vill du med din röst bidra till?

Yogi Andersson

Gå till toppen