Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

”Jag fick en chock av att politiker kan vara så snälla mot varandra”

Valrörelsens tydligaste politiska debatt kan ha hållits på Kirsebergs torg under onsdagen. Inför ett 50-tal personer från Malmös dagliga verksamheter diskuterade politikerna allt från färdtjänsten till hur man gör staden mer tillgänglig.

Politikerna satt på rad framför den mycket intresserade publiken.Bild: Patrick Persson
– Vi har skickat ut utbildningsmaterial till alla inbjudna politiker inför debatten. Det viktigaste är att svaren är korta, enkla och tydliga, säger Maja Chodkiewicz från studieförbundet Vuxenskolan.
Personer med intellektuell funktionsnedsättning röstar i lägre omfattning än andra – och har inte alltid lätt att förstå vad politikerna egentligen pratar om.
Därför var lokala företrädare för de åtta riksdagspartierna på plats i den dagliga verksamhetens lokaler.
Debatten var uppdelad på fyra huvudfrågor. Tryggheten, tillgängligheten, integrationen och klimathotet. Sällan har en politisk debatt innehållit lika få skärmytslingar.
Moderaternas Josefin Anselmsson och Miljöpartiets Nils Karlsson förklarade gemensamt hur funktionsstödsnämnden arbetar i Malmö.
Kristdemokraternas Torsten Elofsson och Socialdemokraternas kommunalråd Carina Nilsson resonerade tillsammans kring hur polisen arbetar för att anställa civilanställda.
Förutom ett nålstick från liberalen Linda Eklund mot den rödgröna regeringens krav på att spara in på i den personliga assistansen – och kritik från Carina Nilsson mot moderaternas förslag på nedskärningar i funktionsstödet var det häpnadsväckande snällt.
Det var först när publiken fick ställa frågor som det hettade till – främst när det handlade om färdtjänsten.
– Varför fungerar det så dåligt? Ibland kommer ingen bil alls, eller så är den försenad. Och när man ringer och beställer kan den som tar emot samtalet inte tillräckligt bra svenska, säger Mikael Johansson.
– Vi är medvetna om problemet, därför gör vi en ny upphandling där vi ställer jättetuffa krav, svarar Carina Nilsson och får kvällens högsta applåd.
Efteråt fick politikerna beröm av både publiken och arrangörerna.
– Jag fick en chock av att politiker kan vara så snälla mot varandra, säger besökaren Kristina Dimitrih.
– Dom hade verkligen förstått grejen med att vara tydliga och enkla, säger arrangören Maja Chodkiewicz.
Gå till toppen