Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S i Lund lovar arbetskläder till förskolepersonal – både inne och ute

När Vänsterpartiet lade förslaget för ett år sedan var det bara Fi som röstade för. Men nu lovar Socialdemokraterna arbetskläder i förskola, förskoleklass och fritids.

Elin Gustafsson, socialdemokratiskt kommunalråd, och Annika Plym Olson från Kommunal, höll en presskonferens utanför Ladugårdsmarkens förskola i Lund om fria arbetskläder till anställda inom förskola, förskoleklass och fritids.Bild: Ingemar D Kristiansen
Många kommuner tillhandahåller ytterkläder för förskolepersonal. Men arbetskläder även inomhus är mer ovanligt, säger Annika Plym Olsson, Lundaordförande för fackförbundet Kommunal.
Läs också Inga betalda arbetskläder till Lunds förskolepersonal
– Det vore roligt om Lund kunde gå före. Inne är behovet lika stort, man sitter med barn när de äter, man sitter mycket på golvet, man ska inte behöva slita på egna kläder.
Tillsammans med socialdemokratiska kommunalrådet Elin Gustafsson presenterade Annika Plym Olsson en rad målsättningar för vad de kallar välfärdsarbetare i Lunds kommun. De flesta är dock redan utlovade – eller till och med beslutade – sedan innan, men fortfarande inte genomförda: heltid som norm inom kommunen och att ta bort delade turer i vård och omsorg.
Satsningen på arbetskläder till dem som arbetar med mindre barn tror Socialdemokraterna skulle kosta runt en halv miljon kronor om året.
– Vi tar arbetsmiljön på allvar, och vi tar barns lek på allvar, säger Elin Gustafsson.
Gå till toppen