Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

"Sammantaget är det en politik som låser in kvinnan i hemmet"

Jämställdhet, medborgargarden och islamister. Med dagar kvar till valet möttes Centerpartiet och Sverigedemokraterna i Vellinge för debatt.

"Vi ska inte ha något halvmedborgargarde på kommunnivå", säger Mikael Kinning (C), om kommunens nya trygghetsvärdar. På onsdagskvällen mötte han och partikollegan Magdalena Nour SD i en valdebatt.
På onsdagskvällen samlades ett femtiotal Vellingebor för att lyssna på en valdebatt mellan Centerpartiet och Sverigedemokraterna. Kvällen kretsade kring fyra hållpunkter: jämställdhet, rekrytering av arbetskraft, trygghet och befolkningstillväxt.
Enligt en mätning som kreditupplysningsföretaget Ratsit gjort hamnar Vellinge på en bottenplacering bland landets kommuner med en löneskillnad på 37 procent mellan kvinnor och män.
Magdalena Nour (C) lyfte SD:s riksförslag med sänkt aborträtt och att slopa både pappamånaderna och assisterad befruktning för lesbiska par.
– Sammantaget är det en politik som låser in kvinnan i hemmet, sa Magdalena Nour.
Sverigedemokraten Karl-Johan Persson kontrade med att SD strävar efter lika lön för lika arbete – och att valet om vem som stannar hemma med barn måste ligga hos familjen.
– Och när det gäller HBTQ-personer. SD tar starkt avstånd från islamister som är ett starkt hot mot homosexuella. Centern sätter upp dem på sina valsedlar, sa Karl-Johan Persson.
– När det gäller hot mot homosexuella är det troligen mer nazister än islamister som står för dem, kontrade Mikael Kinning (C).
Centern vek en stor del av tiden som var avsatt för att diskutera framtida personalrekrytering till att kritisera Moderaternas styre under den senaste mandatperioden. Magdalena Nour nämnde bland annat att det varit stor personalrotation på kommunens skolor och i kommunhuset, kostsamma utköp av chefer och den omdebatterade bonusen till kommunanställda.
– Vi kunde ordnat en stor fest istället. Det hade haft större effekt, säger Magdalena Nour.
"I Malmö finns det handgranater och en annan typ av oro. Risken är att det bildas medborgargarden. Därför behövs det mer poliser", säger sverigedemokraten Kristian Svensson (till höger i bild). Här med partikamraten Karl-Johan Persson.
SD-politikerna menade att man kommer en bra bit på vägen mot nöjdare anställda genom att höja lärares löner och förbättra villkoren i skolan.
Båda partierna vill bromsa befolkningstillväxten. SD vill sätta gränsen till 0,25 procent, en inflyttning med 89 personer om året. Anledningen är att man vill spara på "Sveriges bästa jordbruksmark".
– Det är färdigbyggt bortom kanalen. Tillväxten måste komma längs rälsen, sa Höllvikenbon Mikael Kinning, och hänvisade till Trelleborgsbanan i östra kommundelarna.
– Det är ju där vi har Sveriges bästa jordbruksmark, säger Karl-Johan Persson, bosatt i Östra Grevie. SD vill istället lösa bostadsbristen genom att förtäta och bygga på höjden i tätorterna.
En stor del av diskussionen kom att kretsa kring faktisk kontra upplevd trygghet. I SKL:s senaste mätning rankades Vellinge som den femte tryggaste kommunen i landet. Trots det vill SD underlätta för invånare att ta del av kommunens bevakningstjänst. Ett annat förslag är att införa ett system där "ideella krafter" rör sig i kommunen för att lättare kunna larma polisen om det händer något.
– Om man målar allt med svarta penseldrag så skapar man oro. Men Vellinge är ingen orolig kommun, sa Mikael Kinning.
Centerpartisten, som privat arbetar för Röda Korsets projekt Medmänniskanu, avrundade debatten med att bjuda med Karl-Johan Persson på en rundtur hos kommunens nyanlända familjer som ett sätt att överkomma oro för det okända. Som kompensation ville han komma på besök till Sverigedemokraten för att ta en promenad på "Sveriges bästa jordbruksmark".
Karl-Johan Persson tackade ja till erbjudandet.
Fakta

6218...

...Vellingebor hade förtidsröstat vid 18-tiden på onsdagskvällen.

Gå till toppen