Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Tvivlarna borde få yttra sig om slutförvar

Bilden kommer inifrån kärnkraftverket Forsmark i Uppland.Bild: Fredrik Sandberg / TT
I dagarna är det ett halvår sen mark- och miljödomstolen dömde ut det koncept för slutförvaring av använt kärnbränsle som Svensk kärnbränslehantering AB föreslagit regeringen. Sedan dess har inget hörts och den för fortsatt utnyttjande av kärnkraft avgörande avfallsfrågan är öppen.
I valrörelsen har SD, KD, L och M uttalat stöd för fortsatt reaktoranvändning medan C hävdar användning av ”förnyelsebar” energi, inkluderande brytning av sällsynta metaller för batteritillverkning.
De tekniska lösningarna av kärnavfallsproblematiken har utvecklats internationellt och förvaring i djupa borrhål ses i USA och Storbritannien som färdiga koncept. SKB föredrar byggande av gruvliknande slutförvar och vill inte undersöka alternativen som av skaparna bedöms vara säkrare och mer ekonomiska än SKB:s ”KBS-3”-lösning.
Man ser inte heller att det från svenskt myndighetshåll finns förslag till offentliga förhör för klarläggande av åsiktsskillnader och diskussion av fortsatt arbete med att ta fram en detaljplan för besvarande av frågor som kan ses som oklara, till exempel korrosionsegenskaperna hos kopparkapslarna som innehåller använt kärnbränsle. Det vore sannerligen demokratiskt att ge möjlighet för tvivlare, som Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG), att få torgföra sin mening och ge sina synpunkter vid officiella hearings av amerikanskt snitt.

Roland Pusch

Gå till toppen