Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

85-åring gjorde u-sväng vid Öresundsbron och körde mot trafiken på motorvägen

Den 85-åriga kvinnan skulle köra till Österlen, men hamnade vid Öresundsbrons betalstation. Då gjorde hon en u-sväng och körde mot trafiken på motorvägen. En snabb polisinsats fick stopp på kvinnan, och hindrade en allvarlig olycka.

Bild: Erland Vinberg/TT
Polisen fick larmet om personbilen som körde i fel riktning på Yttre Ringvägen vid 15-tiden under onsdagen. Kvinnan körde i drygt 100 kilometer i timmen, och hann möta ett 50-tal fordon – varav flera tvingades att väja för henne.
Lyckligtvis befann sig en bilburen polispatrull på samma motorväg i höjd med Lockarp några kilometer bort.
– De slog på sirener och blåljus och körde fram och tillbaka mellan körfälten för att signalera för övriga bilister att det rådde fara och lyckades därmed skapa fri lejd framåt, säger Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson.
När polisbilen nådde fram till kvinnan stannade hon. I förhör uppger kvinnan att hon blivit stressad av att ha missat sista avfarten på motorvägen, och tänkt köra mot trafiken tills hon kände igen vägen hem till Österlen igen.
Den 85-åriga kvinnan är dessvärre inte ensam i sitt agerande. Uppåt ett 15-tal bilister om dagen missar sista avfarten på Yttre Ringvägen och hamnar vid Öresundsbrons betalstation.
De nämnda förarna kallas för ”spökbilister” av brokonsortiet. Ungefär två gånger i månaden noterar personalen på Lernacken att bilister tar beslutet att vända och köra tillbaka i fel färdriktning.
Det rör sig förmodligen om fler ”spökbilister”, eftersom bropersonalen inte ser dem som gör en u-sväng innan de rullat fram mot betalstationerna.
– Om det är så att du missar avfarten ska du köra fram till betalstationen så hjälper vi dig att hamna rätt. Man behöver inte betala, säger Jens Genders, pressansvarig på Öresundsbrokonsortiet.
Den 85-åriga kvinnan har däremot fått betala i form av att hennes körkort drogs in på plats och att hon nu riskerar att straffas för grov vårdslöshet i trafik.
Kvinnan fick istället åka blåljusbil hem till Österlen, och fick dessutom sin personbil transporterad till hemadressen.
Gå till toppen