Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Fotboll

Danska landslagskrisen tillfälligt löst

Den danska landslagskonflikten är löst – i alla fall för stunden. Därmed kommer Danmark till spel med det bästa laget i Nations League-premiären mot Wales.

Danmarks "nödlandslag" behöver inte spela igen mot Wales på söndag.Bild: Ronald Zak/AP/TT
"Det är bra för landslaget och för alla i dansk fotboll att vi kan spela den viktiga Nations League-matchen med det riktiga landslaget och åter få fokus på det sportsliga", säger DBU:s Jesper Møller i ett pressmeddelande.
Spelarföreningens ordförande Mads Øland uttalar sig också i samma pressmeddelande:
"Avtalet är ett steg i rätt riktning och landslagsspelarna är glada för att de i och med det nu kan fokusera på matchen mot Wales på söndag".
Det tillfälliga avtalet löper fram till månadsskiftet, men redan på måndag återupptas förhandlingarna för att få till ett permanent avtal.
Konflikten mellan DBU och Spelarföreningen har varit en följetong den senaste veckan. När förhandlingarna om ett nytt avtal strandade tvingades DBU leta efter spelare från de lägre divisionerna för att över huvud taget få ihop ett lag. I onsdagens träningslandskamp – 0–3 mot Slovakien – ställde Danmark upp med ett "nödlandslag" bestående av mestadels division 2-spelare.
Fakta

Bakgrund: Detta har hänt

Den 1 september meddelar danska fotbollsförbundet, DBU, att förhandlingarna med Spelarföreningen om ett nytt avtal för herrlandslaget har strandat. Förbundet erbjuder ett tillfälligt avtal, varpå spelarna kontrar med att erbjuda en förlängning av det tidigare avtalet över träningsmatchen mot Slovakien (5 september) och Nations League-mötet med Wales den 9 september.

DBU tar erbjudandet som ett "nej tack" till landslaget och börjar leta efter en ny trupp och en ny tillfällig förbundskapten eftersom Åge Hareide inte ska behöva leda ett lag han inte plockat ut själv.

Spelarföreningen uppmanar alla danska spelare att tacka nej till att spela i landslaget och DBU får gå hela vägen ner till division 2-klubbar för att hitta spelare som ställer upp.

Till slut har man en trupp på 24 spelare som reser till Slovakien där Danmarks tillfälliga landslag förlorar träningsmatchen med 0–3. Slovakien är kritiskt till Danmarks agerande och uppmanar Uefa att vidta åtgärder. DBU bekräftar att man kommer att kompensera det slovakiska förbundet ekonomiskt.

På torsdagskvällen löstes konflikten med ett tillfälligt avtal som gäller över matchen mot Wales.

Läs alla artiklar om: Fotboll: Konflikten i Danmark
Gå till toppen