Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dream Music satsar på ljus och morgonfestival

Nathan Larsons festival Dream Music återvänder till Malmö i vinter. Nu byts mörker, gitarrer och 12 timmar av oavbruten musik ut mot ljus, mjukare ljud och 6 timmars morgongudstjänst utan en gud.

Nathan Larson (till höger) har tillsammans med cellisten Gerda Holmquist (till vänster) startat Subchamber Ensemble som kommer att vara en del av Dream Music i februari.Bild: Sara Johari
När Dream Music hade premiär i Kuben på Malmö Live hösten 2017 så var det något nytt som Malmö inte sett tidigare. Från det att första tonen började spelas på tidig eftermiddag så fortsatte det oavbrutet till Stephen O’Malleys gitarrstök slutade efter midnatt. Under tolv timmar byttes musikerna på scen ut, men den instrumentala musiken tystnade aldrig utan slutet på en artists framträdande var början på nästa. I den mörklagda salen låg och satt hundratals besökare, varav många har vittnat om djupa upplevelser.
– Folk har berättat att de hade väldigt specifika upplevelser. När musiken startat och de blundade så kom de att tänka på sina barn, familjer eller upplevelser i det förflutna. Saker de kanske inte processat klart, men som nu kom upp till ytan och faktiskt resulterade i tårar. Det är inte alltid fluffiga moln som dyker upp, men du vet att du behöver deala med dem, säger Nathan Larson.
Med ett förflutet inom den amerikanska indiescenen och numera bosatt i Malmö med sin fru Nina Persson från The Cardigans så har han skapat sig en ny plats inom Malmös musikscen. Dream Music blev väldigt uppskattat och nu är det klart att det blir en uppföljare. Den 16 februari är det dags igen, men den här gången blir det något helt annat.
– Vi kommer att fokusera mer på ljus för vi vet att vi i februari behöver ljus. Vi kommer att starta tidigt på morgonen, förmodligen klockan 08 och sen fortsätta oavbrutet i sex timmar. Sen har du eftermiddagen och kvällen kvar att ägna åt familjen eller vänner, säger Nathan Larson.
Precis som förra gången så skapar han festivalen med Melissa auf der Maur från Smashing Pumpkins, men denna gången också med den svenska duon Wildbirds & Peacedrums.
– Mariam Wallentin och Andreas Werliin från Wildbirds & Peacedrums har ett helt annat perspektiv på scenen – mycket mer avantgardejazz. Vi kommer också att ha mer experimentell klassisk musik den här gången. Förra gången hade vi en del högljudda gitarrer, vilket kan vara ganska påfrestande för vissa. Den här gången försöker vi hitta mer mjuka tongångar och uttryck, säger Nathan Larson.
Förutom att han själv, Melissa auf der Maur, Wildbirds & Peacedrums och Subchamber Ensemble kommer att vara på plats så får han ännu inte avslöja artisterna. Jo, han avslöjar ett namn. Den japansk-svenska slagverkaren Mika Takehara som vissa kanske sett uppträda på Polarprisgalan.
– Vi tänker oss att Dream Music denna gång ska vara som en lång gudstjänst, men utan en bokstavlig gud. Det kommer att vara en miljö där man får uppleva fantastiskt ljus, vacker musik, men också en möjlighet att stänga av telefonen och tänka nya tankar.
Varför blir Dream Music kortare den här gången?
– Vi vill experimentera lite med formaten. Vi tänker oss att Dream Music kan vara sex, tolv eller tjugofyra timmar och den här gången vill testa sex timmar på morgonen. Jag har gjort en del morgonkonserter på Malmö Live och de är fantastiska. De sätter en ton för resten av dagen. Det ska bli intressant att se hur besökarna upplever det här formatet. Ljuset och den kortare tiden gör att det kanske blir lite färre tårar och svarta tankar.
En annan förändring denna gång blir att musiken kommer att framföras från olika delar av Kuben. Förra året fanns det ett tydligt scenutrymme, så blir det inte denna gång.
– Det gör att man måste skifta fokus och att hjärnan kan starta om. Vilket gör att man bättre kommer att minnas de enskilda akterna.
Strax efter Dream Music i februari så kommer han och Wildbirds & Peacedrums att göra något liknande i Eric Ericsson-hallen i Skeppsholmskyrkan i Stockholm. Även där kommer det att fokusera kring ljus, men där blir det tolv timmar oavbruten musik. Och sen väntar även Beirut i Libanon och Tasmanien i Australien. Men i inget av fallen blir det Dream Music.
– Nej, Dream Music är ett koncept som ägs av Malmö Live.
Biljetterna till Dream Music släpps den 11 september.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen